niedziela, 29 czerwca 2014

Zupa szczawiowa z jajkiem i wędzonym boczkiem


Co będzie potrzebne

- marchew - 2 sztuki
- pietruszka - 2 sztuki
- seler - jeden mały
- cebula - 1 sztuka 
- por - jeden mały
- pieprz ziarnisty, 
- liść laurowy, ziele angielskie
- warzywko - lub podobna przyprawa
- ziemniaki - 3 duże sztuki
- boczek wędzony - 30 dkg 
- szczaw - liście świeże - 0,5 kg
- śmietana 30% - 150 ml

 
Wszystkie warzywa myjemy i obieramy,  marchew i pietruszkę kroimy w plasterki, seler, por, cebulę wrzucamy do wody w całości. 
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Dorzucamy do gotujących się warzyw.


Wędzony boczek kroimy w kosteczkę i również dodajemy do garnka.


Szczaw myjemy, odcinamy łodygi, kroimy w drobną kostkę.


Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę.


Garnek z warzywami  i  przyprawami (liściem laurowym, pieprzem, zielem angielskim i warzywkiem) przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu około godziny. Jak wszystkie warzywa będą już miękkie dodajemy do nich pokrojony szczaw i jajka. Całość gotujemy jaszcze 15 minut. Na sam koniec zaprawiamy zupę śmietaną. Podajemy gorącą. SMACZNEGO
Stopień trudności: łatwe






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz