- wątróbka drobiowa - 40 dkg
- śliwka renkloda - 8 sztuk
- olej - 2 duże łyżki
- przyprawy: pieprz czarny świeżo mielony, sól,
Wątróbki drobiowe oczyszczamy z żyłek i błon. Płuczemy w zimnej wodzie.
Całe wątróbki obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Smażymy wątróbkę na złoty kolor z obu stron. Uwaga, wątróbka dość mocno pryszcze podczas smażenia.
Do usmażonej wątróbki dodajemy kawałki śliwek.
Całość smażymy 2 minut na małym ogniu delikatnie mieszając.
Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli.
To kolejna moja propozycja na podanie wątróbki z owocami.
Osobiście uwielbiam połączenie smaku wątróbki z lekko kwaśnym owocem. Polecam spróbować.
SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz