piątek, 20 maja 2022

Wątróbka z truskawkami


Co będzie potrzebne: 


- wątróbka drobiowa - 40 dkg
- truskawki świeże  - 20 dkg
- olej - 2 duże łyżki
- przyprawy: pieprz czarny świeżo  mielony, sól, 


Wątróbki drobiowe oczyszczamy z żyłek i błon. Płuczemy w zimnej wodzie. 
Całe wątróbki obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Smażymy wątróbkę na złoty kolor z obu stron. Uwaga, wątróbka dość mocno pryszcze podczas smażenia.


Truskawki myjemy. Odcinamy zielone szypułki. Większe truskawki przekrawamy na pół.

 

Do usmażonej wątróbki dodajemy truskawki. Całość smażymy 2 minut na małym ogniu delikatnie mieszając. 


Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli. 
To kolejna moja propozycja na podanie wątróbki z owocami. 
Osobiście uwielbiam połączenie smaku wątróbki z lekko kwaśnym owocem. Polecam spróbować.
SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz