niedziela, 22 listopada 2020

Gulasz z serduszek drobiowych

 


Co będzie potrzebne: 

- serduszka z kurczaka - 500 g
- cebula - 500 g
- czosnek - 3 ząbki
- marchew - 3 średnie sztuki
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, pieprz czarny ziarnisty, sól
- mąka do zagęszczenia sosu - 1 łyżeczka
- olej do smażenia


Żołądki dokładnie myjemy i oczyszczamy  z błon. Odcinamy górną część serduszka. Kroimy na pół. 



Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, podobnie postępujemy z czosnkiem.
Cebulę i czosnek smażymy na odrobinie oleju na złoty kolor.


Marchewkę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę.


Marchew wrzucamy do garnka z niewielką ilością wady, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny.


Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy serduszka i obsmażamy je na złoto z każdej strony.


Rumiane serduszka przekładamy do garnka z marchewką, dodajemy również podsmażoną cebulkę i czosnek.
Gotujemy około godziny na małym ogniu pod przykrywką.


Sprawdzamy czy serduszka są miękkie. W razie potrzeby podlewamy wodą. 
Na koniec doprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym i majerankiem. 
Jeżeli sos jest za rzadki, albo po prostu lubicie gęste sosy można go zagęścić mąką. W tym celu mieszamy w kubku łyżeczkę mąki z odrobiną wody. Jak mąka połączy się z wodą dodajemy do kubka odrobinę płynu z garnka, mieszamy, a potem zawartość kubka przelewamy do garnka. Dokładnie mieszamy i gotujemy całość jeszcze około 10 minut. 
Taki gulasz z serduszek drobiowych przygotowywała moja mama. Kiedyś częściej jadło się dania z podrobów, teraz pewnie co drugo osoba powie, że nie weźmie tego do buzi.
SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz