środa, 12 sierpnia 2020

Wątróbka z czerwoną porzeczką



Co będzie potrzebne:


- wątróbka drobiowa - 40 dkg
- porzeczki czerwone - już obrane - jedna szklanka
- olej - 2 duże łyżki
- przyprawy: pieprz czarny, sól,


Wątróbki drobiowe oczyszczamy z żyłek i błon. Płuczemy w zimnej wodzie.
Całe wątróbki obtaczamy w mące.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Smażymy wątróbkę na złoty kolor z obu stron. Uwaga, wątróbka dość mocno pryszcze podczas smażenia.


Porzeczki myjemy, obieramy z gałązek.


Do usmażonej wątróbki dodajemy czerwoną porzeczkę. Całość dusimy 5 minut na małym ogniu delikatnie mieszając. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli.



To moja kolejna wariacja na temat wątróbki z owocami. Smak bardzo fajny, lubię połączenie lekko kwaśnych owoców z wątróbką. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz