niedziela, 18 listopada 2018

Pieczone młode ziemniaki


Co będzie potrzebne: 

- młode ziemniaki - 1 kilogram
- przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, rozmaryn suszony)
- olej - odrobina

Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół, skrapiamy olejem, posypujemy ulubionymi przyprawami. Wykładamy bezpośrednio na blaszkę. Pieczemy w temperaturze 200 C około 30 minut. Co jakiś czas mieszamy, aby zrumieniły się z każdej strony.
Upieczone przykładamy na ciepły talerz. Podajemy jako dodatek do mięsa lub ryby.
Ziemniaczki młode są tak pyszne, że można je zjeść również jako samodzielna danie np. z sosem czosnkowym lub szklanką maślanki. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe



2 komentarze:

  1. Ostatnio w restauracji jadłam pieczone ziemniaczki o bardzo nietypowym smaku. Niestety kucharz nie chciał się pochwalić, jakich przypraw dodał.

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie wyszły trochę za bardzo spieczone, ale i tak pyszne :)

    OdpowiedzUsuń