Co będzie potrzebne:
- wątróbka z indyka - 40 dkg
- śliwki - 10 sztuk
- olej - 2 duże łyżki
- przyprawy: pieprz czarny, sól,
Wątróbki drobiowe oczyszczamy z żyłek i błon. Płuczemy w zimnej wodzie.
Całe wątróbki obtaczamy w mące.
Na
patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Smażymy wątróbkę na złoty kolor z
obu stron. Uwaga, wątróbka dość mocno pryszcze podczas smażenia.
Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki.
Połówki śliwek kroimy w plastry.
Do usmażonej wątróbki dodajemy pokrojone morele. Całość dusimy 5
minut na małym ogniu delikatnie mieszając. Doprawiamy świeżo zmielonym
pieprzem i odrobiną soli.
Uwielbiam połączenie wątróbki z owocami. Może nie wygląda apetycznie, ale smakuje wybornie. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz