Co będzie potrzebne:
- wątróbka indycza - 40 dkg
- gruszka - 2 sztuki
- olej - 2 duże łyżki
- przyprawy: pieprz czarny, sól,
Bardzo lubię wątróbkę, ale ostatnio zasmakowałam w indyczej, jest delikatniejsza.
Wątróbki oczyszczamy z żyłek i błon. Płuczemy w zimnej wodzie. kroimy na mniejsze kawałki. Obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Smażymy wątróbkę na złoty kolor z obu stron. Uwaga, wątróbka dość mocno pryszcze podczas smażenia.
Gruszki myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy plastry.
Do usmażonych wątróbek dodajemy gruszkę. Całość dusimy 5 minut na małym ogniu delikatnie mieszając. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli.
Wątróbkę podałam ze świeżą bułeczką z masełkiem. Wyszła pyszna. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz