Co będzie potrzebne:
- bakłażan - 2 sztuki
- marchew - 2 sztuki
- cebula - 4 sztuki
- pieczarki - 8 sztuk
- pomidor - 1 duży
- mięso mielone wieprzowe - 0.5 kg
- ser mozzarella - 1 kulka
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, przyprawa do mięsa mielonego
Bakłażany myjemy w zimnej wodzie, przekrawamy na pół i wydrążamy środki.
Wydrążone bakłażany solimy i odwracamy aby płyn który się w nich zgromadzi mógł wypłynąć.
Marchewkę obieramy, myjemy w wodzie i tarkujemy na dużych oczkach. Tak przygotowaną podsmażamy na patelni.
Cebulę obieramy z łupinek, przekrawamy na pół i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju na złoty kolor.
Pieczarki myjemy, tarkujemy na grubych oczkach i przesmażamy na patelni na złoty kolor.
Pomidora zaparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę.
Mięso mielone przekładamy na patelnię.
Przyprawiamy wszystkimi przyprawami, dokładnie mieszamy i podsmażamy ciągle mieszając.
Do podsmażonego mięsa dokładamy usmażoną cebulę, usmażone pieczarki, marchewkę i pomidory. Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze 10 minut. Farsz gotowy.
Ser mozzarella wyjmujemy z zalewy, osuszamy i kroimy w grube plastry.
Wydrążone połówki bakłażana układamy w naczyniu żaroodpornym, napełniamy wcześniej usmażonym farszem. Na każdej napełnionej połówce kładziemy trzy plastry sera. Bakłażany zapiekamy w piekarniku 40 minut. Temperatura 200 C.
Ciepłe podajemy jako samodzielne danie.
SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz