- cebule - 3 duże
- suszone śliwki - 15 sztuk
- keczup - 1/2 szklanki
- powidła śliwkowe - 1/2 szklanki
- masło - 2 łyżki - do obsmażenia mięsa
- kostka rosołowa - 1 sztuka
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
Udźce z kurczaka myjemy w zimnej wodzie. Kurczaka posypujemy z każdej strony solą, pieprzem i obficie słodką sproszkowaną czerwoną papryką.
Na dużej patelni roztapiamy 2 łyżki prawdziwego masła. Na gorący tłuszcz kładziemy udźce z kurczaka i obsmażamy na złoty kolor z obu stron.
Cebulę obieramy z łupinek, przekrawamy na pół i kroimy na drobną kosteczkę.
Cebulę podsmażamy na tym samym tłuszczu na którym smażył się kurczak. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone w paseczki suszone śliwki.
Mieszamy. Następnie dodajemy pół szklanki powideł śliwkowych i pół szklanki keczupu.
Mieszamy. Następnie dodajemy pół szklanki powideł śliwkowych i pół szklanki keczupu.
W szklance wody rozpuszczamy kostkę rosołową. Tak przygotowany rosołek wlewamy na patelnię do pozostałych składników. Wszystko mieszamy.
Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 C i pieczemy godzinę. Smak tak przygotowanego kurczaka bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Miłośnikom lubiącym mięso na słodko na pewno przypadnie do gustu. Polecam i życzę smacznego.
Stopień trudności: łatwe
Pyszotka, dziękuje za ten przepis.
OdpowiedzUsuń