Co będzie potrzebne:
- kolorowa papryka, żółta, czerwona, zielona - po 1/2 sztuki
- sałata pekińska - 1/2 sztuki
- pierś z kurczaka - 1 podwójna
- makaron chiński (taki jak w zupkach chińskich) do kupienia w supermarketach
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, curry,
- przyprawa chińska 5 smaków - 1 torebka
- olej do smażenia
Papryki myjemy, wyjmujemy nasionka, kroimy na ćwiartki a potem na plasterki.
Sałatę pekińską przekrawamy w poprzek i kroimy w plasterki.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę wielkości 1 centymetra. Tak przygotowane mięso przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, curry. Mięso odstawiamy na pół godzinki do lodówki.
Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej, mięso smażymy na złoty kolor z obu stron. Do usmażonego mięsa dokładamy kolorową pokrojoną paprykę i kapustę pekińską. Wszystko razem przesmażamy często mieszając.
Gotowy makaron wyjmujemy z opakowania.
W dużym kubku mieszamy przyprawę 5 smaków z 300 ml ciepłej wody. Wlewamy na patelnię do warzyw i kurczaka. Dodajemy również makaron, ja go specjalnie nie rozdrabniałam, bo lubię długie kluski.
Patelnię przykrywamy pokrywką. Jak makaron wchłonie cały płyn, potrawę delikatnie mieszamy i przekładamy gorącą na talerze. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz