niedziela, 29 września 2013

Muffinki z jagodami i słodką glazurą


Co będzie potrzebne: 

Składniki suche:
- mąka pszenna - 300 g
- proszek do pieczenia - 3/4 łyżeczki 
- soda oczyszczona - 3/4 łyżeczki 
- cukier - 120 g

Składniki mokre:
- jajko - 1 sztuka
- olej - 80 ml
- maślanka - 175 ml
- ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka - (zamiennie zapach waniliowy)

Na nadzienie:
- dżem jagodowy (u mnie własnej roboty) - 200 ml

Dodatkowo na glazurę:
- masło - 50 g 
- cukier biały - 25 g
- cukier brązowy - 25 g 
- cynamon - 1 łyżeczka

Suche składniki wsypujemy do jednej miski, mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczona i cukier.


Mokre składniki wkładamy do drugiej miski, jajko, olej, maślankę i zapach waniliowy. Mokre składniki dokładnie mieszamy.


Mokre wymieszane składniki dodajemy do suchych i mieszamy tylko do połączenia składników (mogą zostać niewielkie grudki). 



Foremkę na muffinki smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami. Do każdego dołka nakładamy po łyżce ciasta, potem na każdą porcję nakładamy pół łyżeczki dżemu jagodowego i ponownie przykrywamy łyżką ciasta.


Tak przygotowaną blaszkę z babeczkami wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach.




Gotowe muffinki wyjmujemy z piekarnika i  lekko studzimy. SMACZNEGO
Stopień trudności:  łatwe  




Tak przygotowane babeczki jem bardzo często, dla urozmaicenia przygotowała do niech specjalną glazurę.

W miseczce mieszamy obydwa rodzaje cukru i cynamon. 



Roztapiamy  50 g masła. Muffinki smarujemy rozpuszczonym masłem i obtaczamy w posypce z cukru i cynamonu. Babeczki najlepiej smakują kiedy będą jeszcze nieco ciepłe. SMACZNEGO





1 komentarz: