Co będzie potrzebne:
Ciasto
- mąka - 600 g
- drożdże - 15 dkg
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- woda letnia - 330 ml
- olej/oliwa z oliwek - 60 ml
Dodatki
- Beef Jerky - 12 - 15 kawałków
- czosnek - 2 ząbki
- cebula - 1 mała sztuka
- ser żółty - 30 dkg
Sos
- ketchup - 2 łyżki
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- przyprawa do pizzy
Dodatkowo:
- olej do posmarowania blachy
Ostatnio miałam przyjemność testowania Beef Jerky.
Jest to mięsna przekąska o wysokiej zawartości białka. Brazylijska wołowina pokrojona w cienkie paski, zamarynowana, następnie wędzona i suszona w tradycyjny sposób.
Jesteśmy miłośnikami pizzy, wpadłam na pomysł, żeby Beef Jerky dodać jako dodatek właśnie do pizzy. Wyszło dobrze, wołowina fajnie się przyrumieniła, a temperatura wydobyła jej intensywny smak.
Polecam :)
#jacklinkspl #beefjerky #protein #test #trnd
Do miski wlewamy letnią wodę, dodajemy drożdże. Dokładnie mieszamy.
Do wymieszanych drożdży dodajemy sól, cukier, mąkę, oliwę, wszystko razem mieszamy mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia.
Ciasto odstawiamy na 15 minut. Ponownie miksujemy na średnich obrotach przez 3-5 minut.
Po tym czasie ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części, formujemy 4 kule, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie przegotowujemy dodatki: cebulę i czosnek kroimy w cienkie plasterki, Beef Jerky - wołowinę kroimy drobniej, tarkujemy żółty ser.
Przygotowujemy sos: mieszamy koncentrat pomidorowy z ketchupem i przyprawą do pizzy.
Blaszkę smarujemy olejem, rozkładamy wyrośnięte ciasto, rozciągamy do boków, nie wałkujemy. Ciasto smarujemy wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym. rozkładamy dodatki. Ja zrobiłam pizzę z serem żółtym, cebulą, czosnkiem i Beef Jerky.
Piekarnik ustawiamy na temperaturę 250 C, funkcja termoobiegu. Pieczemy około 12-15 minut, aż składniki się zarumienią.
Pizza wyszła pyszna, inna, warto testować nowe produkty i dodatki. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
#jacklinkspl #beefjerky #protein #test #trnd
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz