Co będzie potrzebne:
- pierś z kurczaka - 1 podwójna - 500 g
- makaron - 400 g
- cebula - 2 sztuki
- boczek wędzony - 200 g
- śmietana 30% - 300 ml
- mozzarella - 200 g
- ser gorgonzola - 200 g
- ser żółty - 200 g
- śmietana 30% - 300 ml
- mozzarella - 200 g
- ser gorgonzola - 200 g
- ser żółty - 200 g
- przyprawy: sól, pieprz
- szczypiorek
- szczypiorek
- olej do smażenia mięsa
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w małą kostkę lub w paski.
Dodajemy śmietanę 30 %. Chwile dusimy.
Do sosu dodajemy ser gorgonzola i połowę żółtego sera.
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w małą kostkę lub w paski.
Na odrobinie oleju podsmażamy mięso z kurczaka. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Boczek kroimy w paseczki, cebulę w drobną kostkę. Razem podsmażamy na patelni na odrobinie oleju.
Do kurczaka w śmietanie dodajemy usmażony boczek z cebulką. Mieszamy, chwilką dusimy.
Ser żółty tarkujemy na drobnych oczkach.
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Ugotowany odcedzamy, przekładamy do garnka i mieszamy z przygotowanym wcześniej sosem serowo - śmietanowym z kurczakiem. Dodajemy połowę szczypiorku.
Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Zapiekankę posypujemy pozostałym żółtym serem i mozzarellą pokrojoną w małą kostkę.
Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika (180C). Zapiekamy około 20 minut, wszystkie składniki byłe wcześniej ugotowane i usmażone). Wyjmujemy jak ser ładnie się rozpuści i przyrumieni. Na koniec posypujemy pozostałym szczypiorkiem.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz