piątek, 22 maja 2020

Makaron zapiekany z kurczakiem, boczkiem w sosie serowo - śmietanowym


Co będzie potrzebne:

- pierś z kurczaka - 1 podwójna - 500 g
- makaron - 400 g
- cebula - 2 sztuki
- boczek wędzony - 200 g
- śmietana 30% - 300 ml
- mozzarella - 200 g
- ser gorgonzola - 200 g
- ser żółty - 200 g
- przyprawy: sól, pieprz
- szczypiorek 
- olej do smażenia mięsa

Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w małą kostkę lub w paski.




Na odrobinie oleju podsmażamy mięso z kurczaka. Przyprawiamy solą i pieprzem.



Dodajemy śmietanę 30 %. Chwile dusimy.


Boczek kroimy w paseczki, cebulę w drobną kostkę. Razem podsmażamy na patelni na odrobinie oleju.




Do kurczaka w śmietanie dodajemy usmażony boczek z cebulką. Mieszamy, chwilką dusimy.


Ser żółty tarkujemy na drobnych oczkach.



Do sosu dodajemy  ser gorgonzola i połowę żółtego sera. 




Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Ugotowany odcedzamy, przekładamy do garnka i mieszamy z przygotowanym wcześniej sosem serowo - śmietanowym z kurczakiem. Dodajemy połowę szczypiorku.




Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego.


Zapiekankę posypujemy pozostałym żółtym serem i mozzarellą pokrojoną w małą kostkę.




Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika (180C). Zapiekamy około 20 minut, wszystkie składniki byłe wcześniej ugotowane i usmażone). Wyjmujemy jak  ser ładnie się rozpuści i przyrumieni. Na koniec posypujemy pozostałym szczypiorkiem.



Danie wyszło przepyszne. Polecam szczególnie miłośnikom serowych sosów. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz