Co będzie potrzebne:
- masło - 1 kostka
- mąka - 3 szklanki
- cukier puder - 3 łyżki
- jajka - 5 sztuk
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- cynamon do posypania jabłek
- marmolada z jabłek (moją robi własnoręcznie teściowa, ja dostaję już gotowy produkt zawekowany z słoikach)
Dodatkowo:
- papier do pieczenia
Twarde masło kroimy w kostkę, zagniatamy z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i 5 żółtkami z jaj. Jak ciasto będzie za sypkie, można dodać łyżkę gęstej śmietany.
Ciasto dzielimy na dwie części: 60 % i 40 %. Każdą część wkładamy do torebeczki foliowej i zamrażamy. Ciasto możemy przygotować sobie kilka dni wcześniej.
Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z lodówki wyjmujemy większą część ciasta i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Ciasto lekko przyklepujemy dłonią.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wykładamy marmoladę z jabłek i obficie posypujemy cynamonem.
Na jabłuszka ścieramy mniejszą część zamrożonego wcześniej ciasta.
Całość pieczemy w temperaturze 190 C około 35 minut.
Stopień trudności: łatwe i szybkie ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz