Co będzie potrzebne
- marchew - 2 sztuki
- cebula - 2 sztuki
- pieprz ziarnisty,
- liść laurowy, ziele angielskie
- warzywko - lub podobna przyprawa
- ziemniaki - 10 małych
- boczek wędzony - 30 dkg
- szczaw - liście świeże - 0,5 kg
- śmietana 30% - 150 ml
Wszystkie warzywa myjemy i obieramy, marchew kroimy w grube plastry.
Ziemniaki możemy zostawić w całości.
Cebulę obieramy i wrzucamy do wody w całości.
Szczaw dokładnie myjemy.
Garnek z warzywami i przyprawami (liściem laurowym, pieprzem, zielem angielskim i warzywkiem) przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu około godziny. Ja do zupy dodałam jeszcze skórkę z boczku i odrobinę wędzonki. Jak wszystkie warzywa będą już miękkie dodajemy do nich pokrojony szczaw. Całość gotujemy jaszcze 15 minut.
Zmiksowaną zupę ponownie podgrzewamy, dodajemy do niej śmietanę i doprawiamy do smaku.
Wędzony boczek kroimy w kosteczkę.
Podsmażamy go na patelni, bez tłuszczu na chrupko.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy, przekrawamy na pół.
Gorący krem szpinakowy przelewamy do miseczek. Do każdej porcji zupy wkładamy połówkę jajka i wędzone skwarki z boczku.
SMACZNEGO
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz