środa, 20 sierpnia 2014

Zupa szczawiowa - krem z jajkiem i chrupiącym boczkiem

Co będzie potrzebne


- marchew - 2 sztuki
- cebula - 2 sztuki
- pieprz ziarnisty, 
- liść laurowy, ziele angielskie
- warzywko - lub podobna przyprawa
- ziemniaki - 10 małych
- boczek wędzony - 30 dkg 
- szczaw - liście świeże - 0,5 kg
- śmietana 30% - 150 ml


Wszystkie warzywa myjemy i obieramy,  marchew  kroimy w grube plastry.


Ziemniaki możemy zostawić w całości.


 Cebulę obieramy i wrzucamy do wody w całości. 


Szczaw dokładnie myjemy.


 Odcinamy łodygi, kroimy drobniej.



Garnek z warzywami  i  przyprawami (liściem laurowym, pieprzem, zielem angielskim i warzywkiem) przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu około godziny. Ja do zupy dodałam jeszcze skórkę z boczku i odrobinę wędzonki. Jak wszystkie warzywa będą już miękkie dodajemy do nich pokrojony szczaw. Całość gotujemy jaszcze 15 minut. 


Zupę zestawiamy z ognia, pozwalamy jej przestygnąć. Wyjmujemy z zupy liście laurowe i  ziarna pieprzu i ziela, oraz ugotowaną skórę. Po około pół godziny miksujemy całość na gęsty krem.
Zmiksowaną zupę ponownie podgrzewamy, dodajemy do niej śmietanę i doprawiamy do smaku.  

Wędzony boczek kroimy w kosteczkę.


Podsmażamy go na patelni, bez tłuszczu na chrupko.


Jajka gotujemy na twardo, obieramy, przekrawamy na pół.

Gorący krem szpinakowy przelewamy do miseczek. Do każdej porcji zupy wkładamy połówkę jajka i wędzone skwarki z boczku.


SMACZNEGO
Stopień trudności: łatwe



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz