Ostatnio robiłam: królika z sosie musztardowym i tak zasmakował mojej rodzinie, że spróbowałam zrobić analogicznie kurczaka.
Co będzie potrzebne:
- udźce z kurczaka bez kości - około 1 kg
- cebula - 3 duże sztuki
- musztarda z gorczycą - 3 duże łyżki
- śmietana 30% - 200 ml
- masło - 100 g
- olej - 3 duże łyżki
- przyprawy: pieprz gruboziarnisty, sól, kostka rosołowa
Udźce z kurczaka myjemy, po osuszeniu solimy i pieprzymy. Odkładamy na 2 godziny do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy olej i masło.
Na gorący tłuszcz wkładamy kawałki kurczaka i obsmażamy na złoty kolor z obu stron.
Obsmażone udźce z kurczaka przekładamy do garnka. A na tej samej patelni smażymy cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę.
Usmażoną cebulę przekładamy do garnka z kurczakiem.
W kubku w 200 ml wrzątku rozpuszczamy kostkę rosołową, tak przygotowany rosołek wlewamy do garnka z kurczakiem i cebulą i dusimy całość 20 minut.
Po tym czasie do garnka dolewamy 200 ml śmietany 30 % i dodajemy 3 łyżki musztardy z gorczycą. Całość dusimy kolejne 20 minut na małym ogniu. Po tym czasie sos redukuje się a kurczak mięknie. Ja podałam tak przygotowanego kurczaka z gotowanymi ziemniakami i buraczkami. SMACZNEGO
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz