Co będzie potrzebne:
- kapusta - 1 główka
- mięso mielone wieprzowe - 0,5 kg
- ryż - 1 torebka
- pieczarki - 20 dkg
- sól, pieprz, majeranek
- olej do podsmażenia pieczarek i gołąbków
- wywar warzywny lub mięsny - 1 szklanka
Z kapusty wykrawamy głąb. W dużym garnku gotujemy wodę, wkładamy do niej kapustę. Po chwili zdejmujemy z kapusty pojedyncze liście. Zaparzone liście nie porwą się przy zdejmowaniu tak jak surowe.
Pieczarki kroimy w plasterki, obsmażamy na patelni.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, do ugotowanego ryżu dodajemy surowe mięso mielone i usmażone pieczarki. Farsz przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Na liść kapusty kładziemy dużą łyżkę farszu, zwijamy tworząc gołąbek.
Gołąbki przesmażamy na patelni z obu stron.
Gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Do naczynia wlewamy na dno trochę wywaru warzywnego lub mięsnego. Zapiekamy gołąbki w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 50 minut.
Gołąbki podajemy gorące z chlebkiem lub ziemniakami, smakują inaczej niż te gotowane tradycyjne w sosie pomidorowym. Dla mnie nawet lepiej :)
SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz