piątek, 19 marca 2021

Schab pieczony z marchewką i porem w śmietanie

  

Co będzie potrzebne: 


- schab - 1/1,5 kg 
- marchew - 3 sztuki
- por - 1 sztuka
- przyprawy: sól, pieprz świeżo mielony
- śmietana 30% - 200 ml

Marchew i por obieramy, myjemy i kroimy w plasterki.


Schab myjemy, kroimy w plastry około 1,5 cm. Posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem z obu stron.



Na dnie naczynia żaroodpornego wykładamy połowę plastrów marchewki i para.


Następnie układamy plastry schabu, przekładając je pozostałą częścią marchewki i pora.


Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika 200C. Pieczemy godzinę. Po tym czasie dolewamy śmietanę 30% i jeszcze pieczemy około 30 minut pod przykryciem.
Schab jest mięciutki i delikatny. Fajnie wygląda podany w całości :)
SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe


Zupa jarzynowa z pulpecikami wieprzowymi


 Co będzie potrzebne: 

- mięso mielone wieprzowe - 50 dkg   
- marchew - 2 sztuki
- pietruszka - 1 sztuka
- seler - 1/2 małej sztuki
- cebula - jedna sztuka
- ziemniaki - kilka sztuk
- por - 1/2 
- sól, pieprz czarny ziarnisty, 
- liść laurowy, ziele angielskie
- koperek - 1 pęczek
- lubczyk łodygi lub natka pietruszki lub selera (u mnie rośnie na działce, więc dodaje do zupy, ale nie jest konieczny)


Wszystkie warzywa myjemy i obieramy,  marchew, pietruszkę, seler, cebulę wrzucamy do wody w całości. Por i ziemniaki kroimy w małą kostkę. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka. 
Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty, odrobinę solimy.

Ja do smaku do mojej zupy dodaję łodygi lubczyka, kilka gałązek natki pietruszki lub natki selera, ale jak już pisałam można tą przyprawę pominąć. Zupę gotujemy na małym ogniu około jednej godziny.


Po tym czasie wyławiamy z zupy cebulę, seler, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i wyrzucamy. Marchew i pietruszkę kroimy na plasterki i wrzucamy do zupy. 

Mięso mielone przygotowujemy tak jak na kotlety, dodajemy przyprawy, jajko i namoczoną w mleku bułkę. Wszystko razem wyrabiamy ręką. Formujemy małe pulpeciku wielkości orzecha włoskiego.

 

Pulpeciki wrzucamy na gorąca zupę, delikatnie mieszamy, gotujemy około 30 minut na małym ogniu.
Na sam koniec dodajemy do zupy drobno pokrojony świeży koperek.
Gorącą zupę  podajemy z kromką chleba. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe



piątek, 5 marca 2021

Galaretka na Walentynki ❤️❤️❤️

 

Co będzie potrzebne: 

 
- galaretki - 6 sztuk - 6 kolorów (w tym 1 czerwona i 1 przezroczysta)
- jogurt naturalny - 200 ml 
- wrzątek
- foremka w kształcie serca (taka do wycinania ciasteczek)

Galaretkę czerwoną rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku, przelewamy do płaskiego naczynia i studzimy. Jak zastygnie, wycinamy foremką serduszka.


4 galaretki po jednej z każdego koloru (oprócz przezroczystej) wsypujemy do płaskiego naczynia, zalewamy 400 ml wrzątku, dokładnie mieszając rozpuszczamy je. Pozostawiamy do ostygnięcia. Wkładamy do lodówki. 


Ściągnięte galaretki kroimy w kostkę. 


Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w jednej szklance wrzątku, studzimy.
Mieszamy z jogurtem naturalnym.
W naczyniu szklanym (u mnie głębokiej misce) układamy czerwone serduszka (na ściankach  naczynia). Warstwami wlewamy białą masę i układamy kostki kolorowych galaretek.


Tak wypełniamy miskę aż po same brzegi. Wkładamy do lodówki. Po około 3 godzinach powstaje ładny kolorowy deser. Jeszcze trzeba tylko wyjąć galaretkę z miski :) Ja włożyłam na chwilkę szklaną miskę z galaretką do gorącej wody, miskę obróciłam i galaretka ładnie odkleiła się od ścianek naczynia. Taką galaretkę kroimy jak torcik i zajadamy. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe


wtorek, 23 lutego 2021

Koreczki z szynki i sałatki jarzynowej

 

W pierwszej kolejności robimy tradycyjną sałatkę jarzynową (taką jaką każdy lubi). 

Co będzie potrzebne: 
- marchew - 5 sztuk
- pietruszka - 4 sztuki
- seler - jeden mały
- jajka - 8 sztuk
- ogórek kiszony - 4 sztuki
- groszek konserwowy mini - 1 puszka
- ziemniaki - 5 sztuk 
- sól, pierz, 
- majonez - 6 dużych łyżek

Dodatkowo:
- szynka konserwowa - 10 cienkich plastrów



Przygotowujemy sałatkę.
Marchew, pietruszkę i seler myjemy, obieramy ze skórki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane warzywa wyjmujemy i studzimy.


Zimne kroimy w drobną kosteczkę.


Ogórki kiszone obieramy ze skórki, również kroimy w kosteczkę



Groszek zielony wysypujemy z puszki i odcedzamy. Podobnie postępujemy z kukurydzą.


Jajka myjemy, wkładamy do zimnej wody i  gotujemy na twardo, ostudzone obieramy ze skórki i również kroimy w kosteczkę.


Ziemniaki obieramy ze skórki, gotujemy. Przestudzone kroimy w drobną kostkę.


Wszystkie składniki sałatki: marchew, pietruszkę, seler, ogórek, zielony groszek, jajka, ziemniaki przekładamy do dużej miski. Dodajemy majonez, odrobinę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy. Sałatkę należy spróbować i ewentualnie doprawić według własnego uznania. 

Plastry szynki pojedynczo układamy na desce.
Na każdy plaster szynki kładziemy dużą łyżkę sałatki warzywnej.
Zawijamy i przekrawamy na pół pod skosem.
Tak przygotowane roladki warzywne przekładamy na talerz. Przekąska gotowa, najlepiej smakuje schłodzona. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe




Quesadillas z kurczakiem z patelni

 

Co będzie potrzebne:


- pierś z kurczaka - 1 podwójna
- ser żółty - 20 dkg
- papryka żółta, zielona, czerwona - po 1 sztuce 

- cebula - 3 sztuki
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, przyprawa do kurczaka, papryka ostra
- olej do smażenia mięsa 

- masło - 2 łyżeczki
- gotowe placki tortilla - 6/8 sztuk



Paprykę myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne. Kroimy w paski. Podsmażamy na oleju.


Cebulę obieramy, kroimy w piórka, podsmażamy, dodajemy do papryki.


Pierś z kurczaka kroimy na cienkie plastry, przyprawiamy dość mocno. Smażymy na patelni grillowej. Po usmażeniu kroimy w paski. Dodajemy do cebuli i papryki.


Farsz mieszamy, możemy dodatkowo go przyprawić, powinien być ostry.
Ser tarkujemy na małych oczkach.
Na połowie placka tortilli układamy farsz mięsno-cebulowo-paprykowy i posypujemy serem żółtym.



Tortille składamy na pół, smarujemy delikatnie masłem z obu stron.



Tak przygotowaną  Quesadillas przekładamy na gorącą patelnię. Smażymy z oby stron na złoty kolor. Gorące kroimy na mniejsze części i podajemy najlepiej z sosem czosnkowym lub salsą. SMACZNEGO
Stopień trudności:  łatwe