Co będzie potrzebne:
- grzyby leśne (u mnie podgrzybki, zajączki, maślaki) - po kilka sztuk
- jajka - 2 sztuki
- masło - 2 łyżki
- sól, pieprz, ostra papryka
Obecnie mamy wysyp grzybów, na każdym spacerze coś znajdujemy, pies już jest znudzony, ile można chodzić do lasu i zbierać to runo leśne :)
Grzyby oczyszczamy z igliwia, kroimy w grubsze plastry, myjemy krótko pod bieżącą wodą.
Tak oczyszczone i umyte grzyby smażymy na maśle na złoty kolor. Przyprawiamy według swojego uznania. Jak już są gotowe robimy w środku dwie dziurki i wybijamy delikatnie dwa jaja, aby nie uszkodzić żółtek. Przykrywamy przykrywką. Smażymy z jednej strony do ścięcia się białka.
Jajka z grzybami przekładamy na talerz, podajemy gorące z kawałkiem bułki z masełkiem, którą możemy moczyć w żółtku. Śniadanie gotowe w 10 minut :) a jak smakuje. SMACZNEGO
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz