poniedziałek, 31 marca 2014

Por z jabłuszkiem - surówka


Co będzie potrzebne: 

- por - 2 duże sztuki
- jabłka - 3 sztuki
- majonez - 1 łyżka

Por myjemy. Obieramy z pierwszych liści i przekrawamy na pół. Kroimy w cienkie półplasterki.


Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, przekrawamy na ćwiartki, wyjmujemy gniazda nasienne i tarkujemy na grubych oczkach.


Do dużej miski przekładamy pokrojony por i jabłka, mieszamy dość mocno, żeby jabłuszka puściły sok. Odkładamy do lodówki na pół godziny.


Po tym czasie dodajemy do surówki  łyżkę majonezu i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Surówka gotowa, jest bardzo soczysta i smaczna, a przede wszystkim bardzo szybko się ją przygotowuje. SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe



Brukselka gotowana do obiadu

Co będzie potrzebne: 

- brukselka - 1/2 kilograma
- bułka tarta - pół szklanki
- masło - 1/3 kostki
- sól - 1 łyżeczka

Brukselki myjemy, odcinamy końcówki i obieramy wierzchnie liście.


Każdą brukselkę nacinamy, wtedy szybko i równomiernie się ugotuje.


W garnku podgrzewamy wodę, do gotującej wsypujemy łyżeczkę soli i wrzucamy brukselki.
Gotujemy około 15 minut. Odcedzamy w durszlaku. Przekładamy na talerze.




Na patelni rozgrzewamy masło, do gorącego dosypujemy bułkę tartą, energicznie mieszamy i przesmażamy około 2 minuty. Tak przygotowaną bułeczką polewamy ciepłe brukselki. Podajemy do obiadu, albo jako samodzielną przekąskę. Taka brukselka z powodzeniem może zastąpić podawany do obiadu gotowany kalafior, fasolkę szparagową, rzodkiewkę,  albo brokuł. SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe




Zupa jarzynowa z drobnym makaronem


Co będzie potrzebne: 

- makaron drobny - 1 szklanka
- kalafior, brukselka, fasolka szparagowa - po pół kilo
- marchew - 2 sztuki
- pietruszka - 1 sztuka
- cebula - jedna sztuka
- por - 1/2 
- udka z kurczaka - 2 sztuki
- sól, pieprz czarny ziarnisty, 
- liść laurowy, ziele angielskie
- lubczyk łodygi (u mnie rośnie na działce, więc dodaje do zupy, ale nie jest konieczny)
- warzywko - lub podobna przyprawa
- śmietana 18% - 200 ml


Udka z kurczaka myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty, odrobinę solimy, wsypujemy 1 dużą łyżkę przyprawy warzywnej. Gotujemy.  


Wszystkie warzywa myjemy i obieramy,  marchew i  pietruszkę kroimy w kosteczkę i wkładamy do garnka z mięsem i przyprawami. Cebulę i por wrzucamy do wody w całości.


Do zupy dodajemy obraną z wierzchnich liści brukselkę.


Dodajemy kalafior podzielony na różyczki.


Dodajemy zieloną fasolkę szparagową przeciętą na pół.


Ja do smaku do mojej zupy dodaję łodygi lubczyka, ale jak już pisałam można tą przyprawę pominąć.


Wszystko razem gotujemy na małym ogniu około pół godziny. Do zupy dosypujemy szklanę drobnego makaronu (u mnie zacierki), i gotujemy całość jeszcze pół godziny. Po tym czasie wyławiamy z zupy cebulę i por, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i wyrzucamy.
Gotową zupę zaprawiamy śmietaną, gotujemy jeszcze 5 minut i podajemy z kromką chleba. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe




poniedziałek, 24 marca 2014

Spaghetti z papryczką chili, oliwą i czosnkiem

Co będzie potrzebne: 


- makaron spaghetti - 500 g
- oliwa z oliwek extra vergine - 8 łyżek
- czosnek - 4 duże ząbki
- papryczka chili - 1 sztuka
- bułka tarta - 3 łyżki
- pietruszka świeża - 1 pęczek
- sól - 1 łyżka


Czosnek obieramy z łupinek, kroimy w plasterki.


Pietruszkę myjemy z zimnej wodzie, osuszamy, odrywamy listki od łodyg.


Listki drobno siekamy.


Wysłałam ostatnio męża po zakupy, miał kupić jedną małą czerwoną papryczkę chili, kupił cały pęczek, teraz wszystkie dania jemy dobrze doprawiane :)


Jedną papryczkę myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy nasionka i wyrzucamy, jak dla mnie są za ostre do tego dania. Papryczkę siekamy w drobniutką kosteczkę.


W dużym garnku gotujemy wodę. Na każde 500 g makaronu należy przygotować 4 litry wody.
Wodę solimy ale dopiero po jej zagotowaniu, ale przed wsypaniem makaronu. 
Makaron gotujemy al dente. Jak to zrobić żeby był idealny? należy gotować go tak, aż zewnętrzna powłoka zmięknie na tyle, by wchłonąć pyszny sos, podczas gdy warstwa wewnętrzna wciąż będzie stawiać opór przy ugryzieniu.
Ugotowany makaron odcedzamy w durszlaku.


Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy plasterki czosnki i posiekaną papryczkę. Smażymy około 2 minuty, aż nabiorą złotego koloru.


Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy na patelnię, dodajemy pozostałe 6 łyżek oliwy, bułkę tartą i posiekaną pietruszkę. Delikatnie mieszamy, możemy jeszcze przyprawić solą i pieprzem. Od razu podajemy. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe




Pasta rybna - makrela z jajkiem i zielonym groszkiem

Co będzie potrzebne: 


- makrela  w sosie pomidorowym w puszce - 200 g
- jaja- 3 sztuki
- zielony groszek konserwowy ekstardrobny w puszce - 200 g

Jajka gotujemy na twardo, po ostudzeniu i obraniu kroimy w kostkę.


Groszek odcedzamy, dokładamy do jajek.


Makrelę wraz z sosem pomidorowym wyjmujemy z puszki i przekładamy do miski do jajek i groszku.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Większe kawałki makreli rozdrabniamy widelcem. Gotową pastę możemy jeść jako sałatkę, albo na chlebie jako pastę. Można ją dodatkowo doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. U mnie ze względu na to, że je ją również moja mała córka podaje wersję łagodną. SMACZNEGO
Stopień trudności: bardzo łatwe



Rzodkiew biała - surówka


Co będzie potrzebne: 

- rzodkiew biała - 1 sztuka
- majonez - 2 łyżki

Rzodkiew myjemy.

Obieramy i przekrawamy na pół. Połówki rzodkwi tarkujemy na grubych oczkach. 


Dodajemy dwie łyżki majonezu i mieszamy.

Surówkę wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie jeszcze raz mieszamy i podajemy. Jest bardzo soczysta i smaczna, a przede wszystkim bardzo szybko się ją przygotowuje. Smakuje jak małe rzodkiewki, tylko łagodniej, nie piecze w język :) SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe

Rzodkiewka gotowana do obiadu


Co będzie potrzebne: 

- rzodkiewka - 1 pęczek
- bułka tarta - pół szklanki
- masło - 1/3 kostki
- sól - 1 łyżeczka

Rzodkiewki myjemy, odcinamy od każdej kulki ogonki.


W garnku podgrzewamy wodę, do gotującej wsypujemy sól i wkładamy rzodkiewki.


Gotujemy około 15 minut. Odcedzamy i przekładamy na talerz.


Na patelni rozgrzewamy masło, do gorącego dosypujemy bułkę tartą, energicznie mieszamy i przesmażamy około 2 minut. Tak przygotowaną bułeczką polewamy ciepłe rzodkiewki. Podajemy do obiadu, albo jako samodzielną przekąskę. Ta rzodkiewka z powodzeniem może zastąpić podawany do obiadu gotowany kalafior, fasolkę szparagową albo brokuł.  Smakuje fajnie. SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe