Co będzie potrzebne:
- ziemniaki - 6 dużych
- marchew - 3 sztuki
- pietruszka - 2 sztuki
- seler - 1/2 małego
- cebula - 4 sztuki (2 do zupy, 2 do ziemniaków)
- biała kiełbasa surowa - 4 sztuki
- mięso na wywar, u mnie kawałek łopatki
- czosnek - 5-6 ząbków
- masło - 2 łyżki
- sól, pieprz kolorowy ziarnisty,
- liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
- ojej
- żurek - zakwas w butelce - 300 ml
Włoszczyznę myjemy i obieramy. Marchew, seler i pietruszkę wkładamy do dużego garnka.
Dodajemy surową białą kiełbasę i mięso.
Całość przyprawiamy liściem laurowym, pieprzem, solą i zielem angielskim.
Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i przypalamy na patelni. Dodajemy do gotujących się warzyw i mięsa.
Wszystko gotujemy.
Po godzinie wyjmujemy wszystko z garnka, zostawiamy czysty wywar.
Do wywaru dodajemy żurek, oczywiście mieszamy wcześniej w kubku z odrobiną wywaru, a potem całość do garnka.
Czosnek obieramy.
Drobno siekamy czosnek, posypujemy go solą i obficie majerankiem, razem siekamy i dodajemy do zupy. Wszystko jeszcze gotujemy 15 minut.
Ugotowaną marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy.
Ugotowaną białą kiełbasą i kawałek mięsa również kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy.
W oddzielnym garnku gotujemy ziemniaki.
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i smażymy na maśle na złoty kolor.
Przestudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy do nich usmażoną cebulę, wszystko razem mieszamy.
Do głębokiego talerza nakładamy solidną łyżkę puree ziemniaczanego z cebulką i zalewamy gorącym żurkiem.
Pycha :)
SMACZNEGO
Stopień trudności: łatwe
Co będzie potrzebne:
- śledzie matiasy - 5 płatów
- cebula biała - 2 sztuki
- buraki gotowane - 4 sztuki
- ziemniaki gotowane - 4 sztuki
- marchew gotowana - 4 sztuki
- jajka - 5 sztuk
- majonez - 4 duże łyżki
Śledzie kroimy w kostkę, układamy w wysokim naczyniu jako pierwsza warstwa.
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, kładziemy na śledzie jako druga warstwa. Warstwę tą smarujemy jedna łyżką majonezu.
Ugotowane buraki tarkujemy na grubych oczkach, układamy na cebuli - trzecia warstwa. Smarujemy majonezem.
Ugotowane ziemniaki również tarkujemy, układamy na buraczkach jako czwarta warstwa, smarujemy 1 łyżką majonezu.
Gotowaną marchew tarkujemy, stanowi ona piątą warstwę. Marchewkę smarujemy majonezem.
Jajka gotujemy na twardo. Zimne tarkujemy na grubych oczkach i kładziemy na wierzchu sałatki - ostatnia warstwa.
Sałatka bardzo ładnie wygląda w wysokim przezroczystym naczyniu :)
Również bardzo dobrze smakuje, jest syta, smak śledzia nie jest intensywny i zjedzą ją również ci, którzy na co dzień śledzika nie zjedzą :)
SMACZNEGO
Pewnie już wiecie, że bardzo lubię desery z galaretek :)
A widząc w sklepi jakąś galaretkową nowość nie mogę się oprzeć i zawsze kupuję a później testuję co to takiego. Podobnie było i teraz.
Co będzie potrzebne:
- galaretka różowa pastelowa - lychee coctail - 1 opakowanie
- galaretka niebieska pastelowa - bleu ocean - 1 opakowanie- galaretka biała pastelowa - pinacolada - 1 opakowanie
Galaretki rozpuszczamy w 300ml gorącej wody. Oczywiście każdą oddzielnie. Mieszamy i zostawiamy do stężenia.
Zimne galaretki kroimy w kostkę.
Do pucharków wkładamy galaretki warstwami: czerwoną, białą, niebieską.
Galaretki oczywiście można połączyć z bitą śmietaną albo owocami, ale ja chciałam przetestować ich smak, a on jak się okazało jest intensywny. Mojej rodzince bardzo przypadła pastelowa galaretka do gustu. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Co będzie potrzebne:
- mięso z udka z kurczaka - 5oo g
- papryka zielona - 1 mała sztuka
- cukinia - 1/2 sztuki
- por (zielona część) - 1/2 sztuki
- cebula - 2 sztuki
- czosnek - 3 ząbki
- mleko kokosowe - 1 puszka
- pasta GREEN CURRY PASTE- zielona pasta curry - 1 duża łyżka (dostępna w sklepach z kuchnią świata)
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, przesmażamy na oliwie.
Na tej samej patelni podsmażamy drobno posiekany czosnek.
A następnie zieloną paprykę pokrojoną w kosteczkę.
Cukinię myjemy, przekrawamy na pół i kroimy w plasterki. Przesmażamy na patelni.
Pora również kroimy (ja pokroiłam w słupki) i przesmażamy na patelni. Wszystkie składniki przekładamy do garnka.
Mięso z udek z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę.
Mięso wrzucamy na patelnię i smażymy.
Do mięsa dodajemy jedną łyżkę zielonej pasty curry, mieszamy wszystko i jeszcze trochę przesmażamy.
Do podsmażonego mięsa dodajemy całą puszkę mleczka kokosowego.
Zawartość patelni przekładamy do garnka do warzyw. Całość dusimy około 15 minut.
Gotowe zielone curry podajemy z ryżem. Bardzo szybkie danie, gotowe w 30 minut.
SMACZNEGO
Stopień trudności: łatwe