- ziemniaki - 6 dużych - marchew - 3 sztuki - pietruszka - 2 sztuki - seler - 1/2 małego - cebula - 4 sztuki (2 do zupy, 2 do ziemniaków) - biała kiełbasa surowa - 4 sztuki - mięso na wywar, u mnie kawałek łopatki - czosnek - 5-6 ząbków - masło - 2 łyżki - sól, pieprz kolorowy ziarnisty, - liść laurowy, ziele angielskie, majeranek - ojej - żurek - zakwas w butelce - 300 ml
Włoszczyznę myjemy i obieramy. Marchew, seler i pietruszkę wkładamy do dużego garnka.
Dodajemy surową białą kiełbasę i mięso. Całość przyprawiamy liściem laurowym, pieprzem, solą i zielem angielskim. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i przypalamy na patelni. Dodajemy do gotujących się warzyw i mięsa.
Wszystko gotujemy. Po godzinie wyjmujemy wszystko z garnka, zostawiamy czysty wywar.
Do wywaru dodajemy żurek, oczywiście mieszamy wcześniej w kubku z odrobiną wywaru, a potem całość do garnka. Czosnek obieramy.
Drobno siekamy czosnek, posypujemy go solą i obficie majerankiem, razem siekamy i dodajemy do zupy. Wszystko jeszcze gotujemy 15 minut.
Ugotowaną marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy.
Ugotowaną białą kiełbasą i kawałek mięsa również kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy.
W oddzielnym garnku gotujemy ziemniaki. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i smażymy na maśle na złoty kolor.
Przestudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy do nich usmażoną cebulę, wszystko razem mieszamy.
Do głębokiego talerza nakładamy solidną łyżkę puree ziemniaczanego z cebulką i zalewamy gorącym żurkiem.
Co będzie potrzebne: - śledzie matiasy - 5 płatów - cebula biała - 2 sztuki - buraki gotowane - 4 sztuki - ziemniaki gotowane - 4 sztuki - marchew gotowana - 4 sztuki- jajka - 5 sztuk- majonez - 4 duże łyżki Śledzie kroimy w kostkę, układamy w wysokim naczyniu jako pierwsza warstwa.
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, kładziemy na śledzie jako druga warstwa. Warstwę tą smarujemy jedna łyżką majonezu.
Ugotowane buraki tarkujemy na grubych oczkach, układamy na cebuli - trzecia warstwa. Smarujemy majonezem.
Ugotowane ziemniaki również tarkujemy, układamy na buraczkach jako czwarta warstwa, smarujemy 1 łyżką majonezu.
Gotowaną marchew tarkujemy, stanowi ona piątą warstwę. Marchewkę smarujemy majonezem.
Jajka gotujemy na twardo. Zimne tarkujemy na grubych oczkach i kładziemy na wierzchu sałatki - ostatnia warstwa.
Sałatka bardzo ładnie wygląda w wysokim przezroczystym naczyniu :) Również bardzo dobrze smakuje, jest syta, smak śledzia nie jest intensywny i zjedzą ją również ci, którzy na co dzień śledzika nie zjedzą :) SMACZNEGO
Pewnie już wiecie, że bardzo lubię desery z galaretek :) A widząc w sklepi jakąś galaretkową nowość nie mogę się oprzeć i zawsze kupuję a później testuję co to takiego. Podobnie było i teraz.
Galaretki rozpuszczamy w 300ml gorącej wody. Oczywiście każdą oddzielnie. Mieszamy i zostawiamy do stężenia.
Zimne galaretki kroimy w kostkę. Do pucharków wkładamy galaretki warstwami: czerwoną, białą, niebieską.
Galaretki oczywiście można połączyć z bitą śmietaną albo owocami, ale ja chciałam przetestować ich smak, a on jak się okazało jest intensywny. Mojej rodzince bardzo przypadła pastelowa galaretka do gustu. SMACZNEGO. Stopień trudności: łatwe
- mięso z udka z kurczaka - 5oo g - papryka zielona - 1 mała sztuka - cukinia - 1/2 sztuki - por (zielona część) - 1/2 sztuki - cebula - 2 sztuki - czosnek - 3 ząbki - mleko kokosowe - 1 puszka - pasta GREEN CURRY PASTE- zielona pasta curry - 1 duża łyżka (dostępna w sklepach z kuchnią świata)
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, przesmażamy na oliwie.
Na tej samej patelni podsmażamy drobno posiekany czosnek. A następnie zieloną paprykę pokrojoną w kosteczkę.
Cukinię myjemy, przekrawamy na pół i kroimy w plasterki. Przesmażamy na patelni.
Pora również kroimy (ja pokroiłam w słupki) i przesmażamy na patelni. Wszystkie składniki przekładamy do garnka.
Mięso z udek z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę.
Mięso wrzucamy na patelnię i smażymy. Do mięsa dodajemy jedną łyżkę zielonej pasty curry, mieszamy wszystko i jeszcze trochę przesmażamy.
Do podsmażonego mięsa dodajemy całą puszkę mleczka kokosowego.
Zawartość patelni przekładamy do garnka do warzyw. Całość dusimy około 15 minut.
Gotowe zielone curry podajemy z ryżem. Bardzo szybkie danie, gotowe w 30 minut. SMACZNEGO Stopień trudności: łatwe