Co będzie potrzebne
- karkówka wieprzowa - 1 kg
- musztarda pikantna grillowa - 1 słoik - 200 g
- papryka konserwowa żółta i czerwona - ja miałam swoją własnej roboty - po 1 połówce
- ogórek kiszony - 3 sztuki
- boczek wędzony - 10 plastrów
- cebula - 1 sztuka
- mąka - 100 g
- olej do smażenia
Karkówkę myjemy, kroimy na plastry grubości około 1 cm.
Każdy plaster rozbijamy tłuczkiem, jak najcieniej się da.
Ogórka kiszonego kroimy na ćwiartki, paprykę konserwowa kroimy w grubsze paski.
Boczek wędzony surowy najlepiej kupić już cieniutko pokrojony w plasterki.
Na deskę kładziemy jeden plaster karkówki cienko rozbity tłuczkiem. Plaster ten smarujemy musztardą grillową pikantną. Kładziemy na niej plaster wędzonego boczku, na nim kawałek ogórka, papryczki, cebulki w półplasterkach.
Tak przygotowany kotlet zwijamy i spinamy wykałaczką.
Zrazy obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni.
Jeszcze ciepłe przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w piekarniku przez godzinę w temperaturze 230 C.
SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe