poniedziałek, 23 lutego 2015

Gołąbki - tradycyjne gotowane


Co będzie potrzebne: 

- mielone mięso wieprzowe - 500  dkg
- kapusta włoska - 1 duża główka
- cebula - 1 duża sztuka
- czosnek - 6 małych ząbków
- marchew - 1 duża sztuka
- ryż - jedna torebka
- koncentrat pomidorowy - 200 ml 
- przyprawy: przyprawa do mięsa mielonego, sól, pieprz,
- olej do smażenia



Cebulę obieramy z łupinek, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni na złoty kolor.



Ryż gotujemy w osolonej wodzie.


Czosnek obieramy i też drobno siekamy.


Mielone mięso przekładamy do miski. Mieszamy dokładnie z ostudzonym ryżem, cebulką, czosnkiem i przyprawami.


Kapustę obieramy z pierwszych liści, wkładamy do dużego garnka z wrzątkiem i zaparzamy ją.


 W pojedyncze liście nakładamy łyżkę farszu mięsnego.


 I zwijamy ładne gołąbki.


Teraz  na dno dużego garnka układamy pierwsze liście zdjęte z kapusty, na nie kładziemy ciasno gołąbki.


Posypujemy całość marchewką.


I przykrywamy jeszcze jednym liściem. Całość zalewamy wodą, przyprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 1,5 godziny. W połowie czasu dodajemy koncentrat pomidorowy.



Gołąbki najlepiej smakują z tłuczonymi ziemniaczkami polanymi sosem. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe





niedziela, 22 lutego 2015

Zupa ryżowa na udku z kurczaka


Co będzie potrzebne:  

- marchew - 1 sztuka
- pietruszka - 1 sztuka
- udko z kurczaka - 1 sztuka
- sól - szczypta
- ryż - 1 torebka
- ziemniaki - 3 sztuki

Mięso myjemy pod bieżącą zimną wodą, wkładamy do garnka do zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia, zbieramy szumowiny.
Warzywa myjemy i obieramy,  marchew i pietruszkę tarkujemy na grubych oczkach. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Wkładamy do garnka i solimy niewiele. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na bardzo małym ogniu. Jak zobaczycie że mięso i warzywa są już miękkie to zupka jest gotowa. Ja na koniec obieram mięso z udka i wrzucam z powrotem do zupy.

Zupa jest bardzo dobra na problemy żołądkowe (w trakcie diety, lub na kaca) jak już nic nie możemy przełknąć.   Jest lekkostrawna i chuda a zarazem pożywna. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe





Małe kolorowe papryczki nadziewane mięsem mielonym


Co będzie potrzebne: 

- papryczki małe słodkie - u mnie po 10 sztuk żółtych i pomarańczowych
- mielone mięso wieprzowe - 600  dkg
- jaja- 1 sztuka
- cebula - 2 sztuki
- pieczarki - 4 duże sztuki
- przyprawy: przyprawa do mięsa wieprzowego, majeranek
- olej do smażenia


Farsz z mięsa mielonego do papryczek:
Cebulę obieramy z łupinek, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni na złoty kolor.



Pieczarki płuczemy, tarkujemy na tarce na grubych oczkach, podsmażamy na odrobinie oleju.


Papryczki myjemy, z dwóch wyjmujemy gniazda nasienne, kroimy w drobną kostkę.


Smażymy na oleju aż troszkę zmiękną.


Mielone mięso przekładamy do miski.


Dodajemy do niego 1 całe jajko i przyprawy. 



Dodajemy również podsmażone pieczarki, cebulkę i paprykę. Mięso z dodatkami dokładnie wyrabiamy ręką. Farsz gotowy.


Z pozostałych słodkich papryczek odcinamy górne części, usuwamy gniazda nasienne.


Papryczki nadziewamy farszem.


Przekładamy  do naczynia żaroodpornego.


Papryczki zapiekamy w piekarniku w temperaturze 220 C około 30 minut.


Gorące podajemy jako przekąskę, lub z dodatkami jako danie obiadowe. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe



czwartek, 12 lutego 2015

Kokosanki z białek


Co będzie potrzebne:

- wiórki kokosowe - 200 g
- białka z 2 jaj
- masło - 50 g - 1/4 kostki
- mleko- 3 łyżki
- mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki
- cukier - 1/2 szklanki
- szczypta soli


Masło rozpuszczamy w garnku na bardzo małym ogniu. Do płynnego masła wsypujemy cukier, chwilę mieszamy, a następnie dodajemy mleko.


Jak cukier się rozpuści dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy. Masa będzie bardzo gęsta, ale taka ma być.


W osobnym wysokim naczyniu ubijamy białka, dodając szczyptę soli.


Gdy białka będą sztywne dodajemy mąką, nie przestajemy ubijać. 


Do ostudzonej masy z wiórkami kokosowymi dodajemy ubite na sztywno białka. Mieszamy.


Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nakładamy na blaszkę kulki wielkości orzecha włoskiego.


Kokosanki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 C i pieczemy około 15 minut – aż będą rumiane. Zajadamy jeszcze ciepłe, u mnie znikają, zanim ostygną. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe.


Schabowa rolada z morelą i śliwką


Co będzie potrzebne: 

- schab bez kości - 1 kg
- przyprawy: majeranek, pieprz czarny, papryka słodka, sól
- morele i śliwki suszone - około 20 sztuk

Schab myjemy, odkrawamy tłuszcz, jeżeli jest.


Schab rozkrawamy tworząc jeden cienki płat mięsa.


Posypujemy go obficie przyprawami.


Na  mięsie układamy suszone morele i śliwki.


Wszystko ściśle zawijamy, roladę owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na całą noc. 


Mięso zawinięte w folię wkładamy na naczynia żaroodpornego lub wysokiej blaszki. Do połowy wysokości mięsa wlewamy wody. Pieczemy tak roladę bez przykrycia w temperaturze 200 C około godziny. 
Dopiero po ostudzeniu odwijamy z folii i kroimy na cienkie plasterki. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe.