Co będzie potrzebne:
- rukola - 1 opakowanie - 200g
- cukinia młoda - 3 - 4 sztuki
- ser feta - 1 opakowanie - 200g
- słonecznik łuskany- 3 łyżki
- oliwa - kilka łyżek
- cytryna - 1/2 sztuki
- miód - 2 łyżki
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Rukolę płuczemy pod bieżącą wodą (chyba, że kupiliśmy taką już umytą, to wtedy już nie trzeba) i dobrze osuszamy na ręczniku papierowym.
Cukinię myjemy, kroimy w bardzo cienkie plasterki, ja użyłam obieraczki do warzyw.
Cukinie grillujemy na odrobinie oliwy na patelni grillowej (ładnie wtedy wygląda). Kto nie posiada może przesmażyć krótko na zwykłej patelni.
W głębszym naczyniu/półmisku układamy warstwowo: rukolę, zgrillowane plastry cukinii, ser fetę rozkruszamy w palcach.
Słonecznik prażymy na suchej, rozgrzanej patelni. Często mieszamy. Nie możemy przypalić, bo będzie gorzki. Sałatkę posypujemy słonecznikiem.
Tak przygotowanym sosem skrapiamy sałatkę tuż przed samym podaniem.
Sałatka jest bardzo smaczna, chrupiąca i syta. Serdecznie polecam. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz