niedziela, 2 sierpnia 2015

Schab w sosie pieczarkowo - śmietanowym


Co bę
dzie potrzebne:



- schab - 0.5 kilo - porcja na 6 kotletów
- pieczarki - 200 g
- śmietana  30% - 200 ml
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, czarny pieprz, pietruszka



Schab myjemy, kroimy kotlety, przyprawiamy solą i pieprzem.
Smażymy delikatnie z obu stron.



Pieczarki myjemy, kroimy w plastry, przekładamy na patelnię.
 
 
 Podsmażamy, przyprawiamy pietruszką (ja miałam suszoną, ale fajnie jak byłaby świeża).
 


Do usmażonych pieczarek dodajemy całą śmietanę i dusimy 5 minut. 


Usmażone wcześniej kotlety ze schabu przekładamy na talerz, polewamy gorącym sosem pieczarkowo - śmietanowym i podajemy.
SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe
 



 

Jajecznica ze szczypiorkiem i żółtym serem


Co będzie potrzebne: 

- jajka - 6 sztuk (porcja dla 2 osób)
- masło - 1 łyżka
- szczypiorek
- ser żółty - 15 dkg
- sól, pieprz czarny

Jajka i szczypiorek myjemy.  Jajka wybijamy do miseczki. Solimy, pieprzymy i roztrzepujemy widelcem.


Szczypiorek drobno kroimy.
Ser żółty tarkujemy na drobnych oczkach. 


Na patelni rozgrzewamy łyżkę prawdziwego masła.


Na gorący tłuszcz wlewamy jajka. Wsypujemy szczypiorek.


Delikatnie mieszając smażymy na średnim ogniu, dodajemy ser żółty.
Czas smażenia zależy od tego jaką jajecznicę lubicie, ja wolę bardziej ściętą, smażyłam ją około 2 minuty. 

Gotową jajecznicę przekładamy na talerz. Najlepiej smakuje z dodatkiem pomidora. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe




wtorek, 28 lipca 2015

Galaretka warstwowa z bananami


Co będzie potrzebne: 

- galaretka - 1 cytrynowa
- wrzątek
- banany - 3 sztuki

Banany obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.


Do głębokiego naczynia wsypujemy cytrynową galaretkę, zalewamy 400 ml wrzątku,  rozpuszczamy dokładnie mieszając. Pozostawiamy do ostygnięcia. 
  
Na dnie pucharków układamy po cztery plasterki banana. 
Chłodną galaretkę wylewamy do 1/3 wysokości pucharków, zalewając banana.
 
Jak galaretka zastygnie (najszybciej w lodówce) czynność ta powtarzamy jeszcze dwukrotnie, warstwa bananów - warstwa galaretki.
 

Po zalaniu ostatniej warstwy, galaretki chowamy do lodówki. Po 30 minutach powstaje ładny cytrynowo - bananowy deser. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe
 





 

Lody bananowe z maszynki


Co będzie potrzebne:

- jajka - 2 sztuki
- śmietana 30% - 300 ml
- cukier puder - 1 szklanka
- cukier kryształ - 3 łyżeczki
- banany - 3 sztuki

Żółtka ubijamy robotem  z cukrem kryształem.


 W oddzielnym naczyniu (najlepiej wysokim) ubijamy na sztywno białka.



Do  ubitych białek dodajemy jedna łyżeczkę cukru pudru i mieszamy do połączenia składników.


Śmietanę 30 % ubijamy z pozostałym cukrem pudrem.
Banany obieramy ze skórki i miksujemy.
 

 

Do ubitych żółtek dodajemy zmiksowane banany, ubitą śmietanę 30 % i ubite białka.
Wszystko razem mieszamy.

Masę na lody schładzamy  w lodówce 4 godziny. Po tym czasie przekładamy ją do maszynki i mieszamy około 30 minut. Gotowe loby podajemy w wafelkach. Lody są puszyste i miękkie, mocno bananowe. Najważniejsze, że wiemy co jemy :)
Smacznego.
Stopień trudności: łatwe




Wątróbka z malinami

Co będzie potrzebne: 


- wątróbka drobiowa - 40 dkg
- cebula - 1 sztuka
- maliny świeże  - 20 dkg
- olej - 2 duże łyżki
- przyprawy: pieprz czarny, sól, 


Wątróbki drobiowe oczyszczamy z żyłek i błon. Płuczemy w zimnej wodzie. 
Całe wątróbki obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Smażymy wątróbkę na złoty kolor z obu stron. Uwaga, wątróbka dość mocno pryszcze podczas smażenia.


Usmażoną wątróbkę przekładamy do miski, zabieramy się za cebulę. Obieramy ją z łupinek, przekrawamy na pół, a następnie kroimy w drobną kostkę.
 
 
  Cebulę smażymy na złoto na tłuszczu który pozostał ze smażenia wątróbki. 


Do cebuli dodajemy wcześniej usmażona wątróbkę.
Maliny myjemy. 


Dodajemy je do cebulki i watróbki. Całość dusimy 3 minut na małym ogniu delikatnie mieszając. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli. 


To kolejna moja propozycja na podanie wątróbki z owocami, bardzo pyszna, polecam. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe