Co będzie potrzebne:
- kalarepki - 4 sztuki
- cebula - 3 sztuki
- pomidor - 1 duży
- pieczarki - 20 dkg
- ser żółty - 20 dkg
- mięso mielone wieprzowe - 30 dkg
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, przyprawa do mięsa mielonego
Obieramy ze skórki, gotujemy w osolonej wodzie 15 minut.
Po wyjęcie z wody, studzimy, wydrążamy środki.
Przegotowujemy farsz.
Cebulę
obieramy z łupinek, przekrawamy na pół i kroimy w drobną kostkę.
Na oleju podsmażamy cebulę na złoty kolor.
Pomidora również obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Pieczarki myjemy, podsmażamy i drobno siekamy.
Mięso mielone przekładamy na patelnię.
Przyprawiamy wszystkimi przyprawami, dokładnie mieszamy i podsmażamy ciągle mieszając.
Do podsmażonego mięsa dodajemy cebulę, pomidora i pieczarki. Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze 10 minut. Farsz gotowy.
Wydrążone kalarepki układamy w naczyniu żaroodpornym, napełniamy farszem.
Każdą napełnioną kalarepkę przykrywamy grubym plasterkiem sera żółtego.
Kalarepki zapiekamy w piekarniku 30 minut. Temperatura 200 C.
Gorące, od razu po wyjęciu z piekarnika podajemy jako samodzielne danie. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz