poniedziałek, 19 stycznia 2015

Skrzydełka smażone w głębokim tłuszczu


Co będzie potrzebne:
- skrzydełka z  kurczaka - 8 sztuk
- przyprawy: papryka ostra, sól czosnkowa, curry, pieprz ziołowy

Dodatkowo:
- frytkownica z olejem

Skrzydełka myjemy w letniej wodzie, odcinamy lotki. 


Wkładamy do garnka, posypujemy obficie przyprawami.  


Mieszamy, pozostawiamy na około godzinę, najlepiej w lodówce.


Podgrzewamy olej we frytkownicy (jak jej nie mamy, można użyć wysokiego garnka).
Po godzinie jak skrzydełka przejdą przyprawami, przekładamy je na sitko i smażymy w głębokim oleju na złoto, u mnie to trwało około 15 minut.


Gorące podajemy z bułeczką i sosem czosnkowym  jako samodzielną przekąskę do chrupania. SMACZNEGO.

Stopień trudności: łatwe




1 komentarz: