Co będzie potrzebne
- fasola biała - 1 kg
- kiełbasa śląska - 0,5 kg
- cebula - 0,5 kg
- koncentrat pomidorowy - 200 ml
- olej do smażenia
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny w ziarnach, sól, majeranek,
Fasole płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia.
Na drugi dzień gotujemy w osolonej wodzie z przyprawami do miękkości, około 1,5 godziny.
Kiełbasę śląską obieramy ze skórki, kroimy w słupki i podsmażamy na patelni na odrobinie oleju. Rumianą wrzucamy do garnka z gotującą się fasolą.
Cebulę obieramy z łupinek.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i smażymy na złoto. Również dodajemy do garnka z fasolą i kiełbasą.
Wszystko razem gotujemy jeszcze chwilę, jak płyn zredukuje się o połowę dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku majerankiem i solą. Fasolkę po bretońsku podajemy gorącą z kromką chleba. SMACZNEGO
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz