Nalewki – alkoholowe wyciągi z owoców, korzeni, kwiatów lub ziół (bądź mieszaniny składników), zazwyczaj o 40-45 procentowej zawartości alkoholu. Sporządzane są w procesie maceracji, czyli przez zalanie składników alkoholem. Mogą być słodzone syropem.
Rodzaje nalewek
- owocowe: jagodzianka, dereniówka, jeżynówka, morelówka, pigwówka, wiśniówka
- korzenne: kardamonka, krambambula, imbirówka
- ziołowe: benedyktynka, nalewka miętowa, listowka
- miodowe: krupnik, wrzosówka, nalewka miodowa
- inne: kukułka, nalewka aptekarska, nalewka czekoladowa, lipóweczka
Moje nalewki:
Nalewka imbirowa
Nalewka malinowa
Nalewka na płatkach dzikiej róży
Nalewka - agrestówka
Nalewka cytrynowo - kawowa
Nalewka francuska 44
Nalewka porterówka
Nalewka z ciemnych czereśni
Nalewka - krem jajeczny z korzeniami
Nalewka na białych porzeczkach - moja ulubiona