- ser żółty - o,5 kg
- pieczarki - 0,5 kg
- cebula - 3 sztuki
- czosnek - 3 ząbki
- jajka - 5 sztuk
- majonez - 1 szklanka
- sól, pieprz czarny
- tłuszcz do smażenia
W pierwszej kolejności robimy farsz.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na patelni na złoty kolor.
Pieczarki myjemy, tarkujemy na grubych oczkach.
Pieczarki przesmażamy na patelni, tak żeby wyparowała z nich cała woda, do usmażonych dodajemy cebulę i pokrojony drobno czosnek, przyprawiamy farsz solą i czarnym pieprzem, chwilę jeszcze wszystko smażymy. Farsz powinien być pikantny, wyraźny w smaku.
Do farszu na sam koniec dodajemy odrobinę tarkowanego żółtego sera. Mieszamy. Farsz gotowy.
Ser żółty tarkujemy na grubych oczkach. Dodajemy do niego jajka i majonez.
Całość mieszamy.
Na kwadratową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masę serową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180C i pieczemy 40 minut.
Upieczony placek serowy wyjmujemy z piekarnika, troszkę studzimy, ale na jeszcze ciepły wykładamy farsz pieczarkowy.
Rolujemy, ser ładnie odkleja się od papieru.
Gotową roladę zawijamy ściśle w ten sam papier, wkładamy powtórnie do piekarnika, tym razem na 20 minut. Po upieczeniu studzimy, najlepiej zostawić ją na noc w lodówce.
Zimna rolada ładnie się kroi, smakuje super, ser jest łagodny a farsz mocno pieczarkowy.
Rolada ładnie wygląda na półmisku na stole, idealna na małe przyjęcia :)
SMACZNEGO
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz