- ser żółty - o,5 kg
- mięso mielone (u mnie wieprzowe) - 0,8 kg
- pieczarki - 0,2 kg - cebula - 2 sztuki - czosnek - 3 ząbki - jajka - 5 sztuk - majonez - 1 szklanka - sól, pieprz czarny, majeranek, papryka słodka i ostra - tłuszcz do smażenia
W pierwszej kolejności robimy farsz.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na patelni na złoty kolor.
Pieczarki myjemy, tarkujemy na grubych oczkach.
Do mięsa mielonego dodajemy pieczarki z czosnkiem i usmażoną wcześniej cebulę.
Farsz przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, papryką ostrą i słodką.
Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką. Farsz gotowy.
Ser żółty tarkujemy na grubych oczkach. Dodajemy do niego jajka i majonez.
Całość mieszamy.
Upieczony placek serowy wyjmujemy z piekarnika, troszkę studzimy, ale na jeszcze ciepły wykładamy farsz mięsny. Rolujemy, ser ładnie odkleja się od papieru.
Zimna rolada ładnie się kroi, jest smaczna. Uwielbiam ser żółty i każda potrawa z jego dodatkiem jest pyszna :)
SMACZNEGO
Stopień trudności: łatwe
Pieczarki myjemy, tarkujemy na grubych oczkach.
Pieczarki
przesmażamy na patelni, tak żeby wyparowała z nich cała woda, do
usmażonych dodajemy pokrojony drobno czosnek, chwilę jeszcze wszystko smażymy.
Do mięsa mielonego dodajemy pieczarki z czosnkiem i usmażoną wcześniej cebulę.
Farsz przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, papryką ostrą i słodką.
Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką. Farsz gotowy.
Ser żółty tarkujemy na grubych oczkach. Dodajemy do niego jajka i majonez.
Całość mieszamy.
Na
kwadratową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masę
serową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180C i pieczemy
40 minut.
Upieczony placek serowy wyjmujemy z piekarnika, troszkę studzimy, ale na jeszcze ciepły wykładamy farsz mięsny. Rolujemy, ser ładnie odkleja się od papieru.
Gotową
roladę zawijamy ściśle w ten sam papier, wkładamy powtórnie do
piekarnika, tym razem na 20 minut. Po upieczeniu studzimy, najlepiej
zostawić ją na noc w lodówce.
Zimna rolada ładnie się kroi, jest smaczna. Uwielbiam ser żółty i każda potrawa z jego dodatkiem jest pyszna :)
SMACZNEGO
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz