Ilość tych warzyw jest na dużą porcję sałatki, do nadziania ogórkowych miseczek potrzebna nam będzie 1/3 tej porcji. Resztę sałatki moja rodzina zjada tradycyjnie z chlebkiem.
Co będzie potrzebne:
- marchew - 5 sztuk
- pietruszka - 4 sztuki
- seler - jeden mały
- jajka - 8 sztuk
- por - 1/2
- ogórek kiszony - 4 sztuki
- groszek konserwowy mini - 1 puszka
- kukurydza - 1 puszka
- ziemniaki - 5 sztuk
- sól, pierz,
- majonez - 6 dużych łyżek
- ogórek zielony długi - świeży - 2 sztuki
Zielone ogórki myjemy, obieramy ze skórki zostawiając cienkie paseczki dla ozdoby.
Obrane ogórki kroimy w grube plastry grubości 2 centymetrów. Małą łyżeczkę wydrążamy środki ogórków, tworząc małe miseczki.
Tak przygotowane ogórki solimy i odwracamy do góry nogami, jak ogórki puszczą sok osuszamy je delikatnie ręcznikiem papierowym. Miseczki są gotowe do nadziewania.
Teraz sałatka.
Marchew, pietruszkę i seler myjemy, obieramy ze skórki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane warzywa wyjmujemy i studzimy.
Zimne kroimy w drobną kosteczkę.
Ogórki kiszone obieramy ze skórki, również kroimy w kosteczkę, podobnie postępujemy z białą częścią pora.
Groszek zielony wysypujemy z puszki i odcedzamy. Podobnie postępujemy z kukurydzą.
Jajka myjemy, wkładamy do zimnej wody i gotujemy na twardo, ostudzone obieramy ze skórki i również kroimy w kosteczkę.
Ziemniaki obieramy ze skórki, gotujemy. Przestudzone kroimy w drobną kostkę.
Wszystkie składniki sałatki: marchew, pietruszkę, seler, ogórek, por, zielony groszek, kukurydzę, jajka, ziemniaki przekładamy do dużej miski. Dodajemy majonez, odrobinę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy. Sałatkę należy spróbować i ewentualnie doprawić według własnego uznania.
Tak przygotowaną sałatkę warzywną przekładamy do wcześniej przygotowanych miseczek. Przekąska gotowa, najlepiej smakuje schłodzona.
SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz