Co będzie potrzebne:
- szparagi zielone młode - 1 pęczek
- boczek surowy wędzony - 30 dkg
- czosnek - 4 ząbki
Boczek kroimy w plastry a następnie w słupki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię bez żadnego tłuszczu. Boczek musi się troszkę podsmażyć i wytopić.
- szparagi zielone młode - 1 pęczek
- boczek surowy wędzony - 30 dkg
- czosnek - 4 ząbki
Boczek kroimy w plastry a następnie w słupki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię bez żadnego tłuszczu. Boczek musi się troszkę podsmażyć i wytopić.
Szparagi płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Odrywamy końcówki (możemy je wykorzystać do ugotowania zupy szparagowej lub jako dodatek do zupy jarzynowej).
Na tą samą patelnię po smażeniu boczku wrzucamy szparagi, podsmażamy je delikatnie co jakiś czas obracając. Młode szparagi są tak delikatne, że wystarczy kilka minut i są gotowe.
Na koniec dodajemy wcześniej podsmażony boczek i drobno pokrojony świeży czosnek. Chwilę wszystko mieszamy, uważając żeby nie przypalić czosnku, bo zrobi się gorzki.
Gotowe szparagi przekładamy na talerz. Danie smakuje wyśmienicie, a przygotowuje się je bardzo szybko. SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz