Co będzie potrzebne:
- szynka wieprzowa - 50 dkg
- cebula - 2 sztuki
- czosnek - 5 ząbków
- papryczka chilli ostra - 1 sztuka
- sos sojowy - 2 razy po 1/2 szklanki (do marynaty i do sosu)
- sos teriyaki - 1/2 szklanki
- sezam biały - 2-3 łyżki
- olej do smażenia
Szynkę wieprzową myjemy, kroimy w cienkie paski w poprzek włókien.
Wkładamy do garnka i zalewamy 1/2 szklanki sosu sojowego. Odstawiamy na kilka godzin. Mięso można przygotować dziań wcześniej.
Tak przygotowane mięso smażymy na oleju. Przekładamy do garnka.
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, smażymy za rumiano na tłuszczu pozostałym od smażenia szynki.
Czosnek obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, podobnie przygotowujemy ostrą paprykę chilli. Dodajemy do cebuli i chwilę smażymy razem.
Całość zalewamy 1/2 szklanki sosu sojowego i 1/2 szklanki sosu teriyaki, dodajemy ziarna białego sezamy. Podgrzewamy. Takim sosem zalewamy wcześniej podsmażone mięso. Całość dusimy na małym ogniu około 15 minut.
Gotową wieprzowinę w sosie teriyaki podałam z kaszą bulgur z warzywami. Przepis TUTAJ
Danie wyszło pyszne, smak orientalny, a raczej gotuję tradycyjnie, a tym daniem zajadała się cała moja rodzina :) Polecam. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz