Strony
▼
środa, 15 marca 2017
Karkówka zapiekana z ziemniakami i serem
Co będzie potrzebne:
- karkówka - 1,5 kg
- cebula - 5 dużych sztuk
- ziemniaki - 1,5 kg
- ser żółty - 20 dkg
- majonez - 250 ml
- przyprawa do pieczonych ziemniaków - 1 opakowanie
- przyprawa do karkówki - 1 opakowanie
- oliwa - 2 łyżki
Karkówkę myjemy, ostrym nożem kroimy w centymetrowe plastry. Kotlety układamy na blachę, posypujemy przyprawą do karkówki.
Tak przygotowane mięso smarujemy grubo majonezem.
Na majonez układamy plastry cebuli.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plastry, polewamy oliwą i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Mieszamy.
Ziemniaki wykładamy na cebulę.
Smarujemy majonezem i posypujemy żółtym serem.
Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200C przez godzinę.
Zapiekanka wyszła super, z góry przyrumienione, chrupiące ziemniaczki, a pod spodem mięciutkie, soczyste mięso. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe i bardzo szybkie danie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz