Strony

sobota, 26 września 2015

Lody śmietankowe z maszynki


Co będzie potrzebne:

- jajka - 2 sztuki
- śmietana 30% - 300 ml
- cukier puder - 1 szklanka
- cukier kryształ - 3 łyżeczki

Jaja rozbijamy, oddzielamy białka od żółtek. 
Żółtka ubijamy robotem  z cukrem kryształem.
Białka ubijamy na sztywną pianę.



Do  ubitych białek dodajemy jedna łyżeczkę cukru pudru i mieszamy do połączenia składników.



Śmietanę 30 % ubijamy z pozostałym cukrem pudrem. 
Do ubitych żółtek dodajemy ubitą śmietanę 30 % i ubite białka. Wszystko razem mieszamy.

Masę na lody schładzamy  w lodówce 4 godziny. Po tym czasie przekładamy ją do maszynki i mieszamy około 30 minut. Gotowe loby podajemy w wafelkach. Lody są przepyszne, dla mnie to smak dzieciństwa. Lody przygotowane samodzielnie, najważniejsze, że wiemy co jemy :)
Smacznego.
Stopień trudności: łatwe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz