Strony

poniedziałek, 17 listopada 2014

Zupa koperkowa z pulpecikami


Co będzie potrzebne: 

- ziemniaki - 8 sztuk małych
- marchew - 2 sztuki
- pietruszka - 2 sztuki
- seler - 1/2 lub jeden mały
- cebula - jedna sztuka
- por - kilka łodyg
- koperek świeży - 1 pęczek
- sól, pieprz ziarnisty, 
- liść laurowy, ziele angielskie
- lubczyk - u mnie kilka łodyg (może być suszony)
- kostka rosołowa i wołowa - po 1 sztuce
- śmietana 18% - 200 ml

Do pulpecików:

- mielone mięso wieprzowe - 30  dkg
- jajko- 1 sztuka
- przyprawy: sól, pieprz
- koperek świeży


Wszystkie warzywa myjemy i obieramy.


Marchew i  pietruszkę kroimy z plasterki. Cebulę, seler i por wrzucamy do wody w całości. Dodajemy przyprawy.


Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do zupy. 


Całość gotujemy około godziny.

W tym czasie przygotowujemy pulpeciki.
Mielone mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, drobno pokrojony koperek i przyprawy. Ręką dokładnie wszystko mieszamy. 


Dłonie smarujemy odrobiną oleju (wtedy mięso nie będzie się przyklejać do rąk), z gotowego mięsa robimy malutkie kulki, wielkości orzecha włoskiego. 



Z garnka z zupą wyjmujemy cebulę, seler, por, liście laurowe i to czego nie lubimy. Do czystego wywaru z ziemniakami, marchewką i pietruszką wrzucamy pulpeciki i cały drobno posiekany pęczek koperku. Gotujemy całość jeszcze 20 minut.
Gotową zupę zaprawiamy śmietaną i gotowe. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe





Cukinia - chrupiące placuszki


Co będzie potrzebne: 

- cukinia - 2 sztuki
- jajko - 2 sztuki
- czosnek - trzy ząbki
- koperek - 1 pęczek
- mąka - 1/2 szklanki
- pieprz czarny - szczypta
- olej - 4 łyżki do smażenia

Do dekoracji: gęsta śmietana, wędzony łosoś.

Cukinię myjemy, tarkujemy na grubych oczkach razem ze skórą .


Cukinię mocno odciskamy.


Do miski wybijamy jajka a czosnek obieramy z łupinek i przeciskamy przez praskę.


Do cukinii dodajemy jajka, mąkę, czosnek i czarny pieprz najlepiej świeżo - mielony.


Wszystko razem dokładnie mieszamy, dodajemy również pokrojony drobno koperek.


Na rozgrzanej patelni na oleju smażymy małe placuszki, z obu stron na złoty kolor.


Jeszcze ciepłe placki dekorujemy gęstą śmietaną i wędzonym łososiem. SMACZNEGO
Stopień trudności:  łatwe





Golonka gotowana w kapuście kiszonej


Co bę
dzie potrzebne:


- golonka bez kości - 3 sztuki
- kapusta kiszona - 0,5 kg
- grzyby suszone - kilka sztuk
- przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty - kilka sztuk wszystkiego


Golonki myjemy w zimnej wodzie. 


Kapustę kiszoną kroimy troszkę drobniej.


Do szybkowara wkładamy kiszoną kapustę, golonkę, przyprawy i suszone grzyby.


Wszystko zalewamy wodą, ale tylko tak żeby przykryć składniki.
Szybkowar zamykamy, stawiamy na ogień, jak zacznie syczeć, zmniejszamy ogień (u mnie do 3) i gotujemy golonki jedną godzinę.

Gotowe golonki podajemy z gotowanymi ziemniakami, lub tylko z kapustką, która wyszła przepysznie. Golonki rozpływały się w ustach, były mięciutkie. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe






Skrzydełka w miodzie i musztardzie


Co będzie potrzebne:

- skrzydełka z  kurczaka - 10 sztuk
- miód - najlepiej płynny - 2 łyżki

- musztadra sarepska - 2 łyżki
- przyprawy: czosnek, papryka słodka

Skrzydełka myjemy w letniej wodzie, odcinamy lotki. 


Wkładamy do garnka, dodajemy miód, musztardę i posypujemy przyprawami.  


Mieszamy, pozostawiamy na około godzinę, najlepiej w lodówce.
Po godzinie jak skrzydełka przejdą przyprawami, przekładamy je do naczynia żaroodpornego.


Skrzydełka pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 C, około godziny, w połowie czasu obracamy je na drugą stronę.
Gorące podajemy z frytkami lub jako samodzielną przekąskę do chrupania. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe




poniedziałek, 10 listopada 2014

Bakłażan - talarki nadziewane mięsem


Co będzie potrzebne: 
- bakłażan - 1 sztuka
- cebula - 1 sztuka
- koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
- mięso mielone wieprzowe - 0.3 kg
- ser mozzarella - tarkowany - 10 dkg
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, przyprawa do mięsa mielonego

Bakłażana myjemy w zimnej wodzie.


Kroimy na grube plastry, tak około 2 centymetrowe i delikatnie wydrążamy środki.



Bakłażana solimy i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie płuczemy, wtedy jest gotowy do faszerowania.
Cebulę obieramy z łupinek, przekrawamy na pół i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju na złoty kolor.


Mięso mielone przekładamy na patelnię.



Przyprawiamy wszystkimi przyprawami, dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i podsmażamy. Do podsmażonego mięsa dokładamy wcześniej usmażoną cebulkę. Po 10 minutach duszenia farsz jest gotowy.


Wydrążone talarki z bakłażana układamy w naczyniu żaroodpornym, napełniamy je wcześniej usmażonym farszem. 


Talarki posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku 30 minut. Temperatura 200 C.
Ciepłe podajemy jako przekąskę lub samodzielne danie.
SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe





Schab duszony w sosie cebulowym


Z poprzedniego dnia został mi z obiadu pieczony schab, postanowiłam go zrobić w sosie cebulowym, miałam również drożdżowe pampuchy które idealnie pasują do sosu. 

Co będzie potrzebne: 

- schab pieczony - 3 grube plastry
- przyprawy: pieprz czarny
- kostka rosołowa - 1 sztuka
- cebula - 2 sztuki
- śmietana kwaśna - 100 g
- olej do smażenia

Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni na oleju.


Na patelnię do podsmażonej już cebuli wlewamy szklankę wody z rozpuszczoną kostką rosołową, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień. Wkładamy do tego trzy plastry schabu i dusimy na małym ogniu często przewracając kotlety. 


Jak sos troszkę odparuje dodajemy kwaśną śmietanę i dusimy całość jeszcze około 10 minut. Całość doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem.


Schab duszony w sosie cebulowym gotowy. Ja podałam go z pampuchem drożdżowym które bardzo lubię. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe