Co będzie potrzebne:
- cukier puder - 400 g
- białka jaja - 4 sztuki
- szczypta soli
- mąka ziemniaczana - 1 płaska łyżka
- śmietana kremówka - 300 g
- maliny świeże - 300 g
Dodatkowo:
- papier do pieczenia
Białka ubijamy z solą na sztywno, bardzo powoli dodajemy cukier puder po łyżeczce (łyżeczka cukru - miksujemy i tak dalej). Ubijamy, aż powstanie gęsta, błyszcząca piana. Na sam koniec dodajemy 1 płaską łyżkę mąki ziemniaczanej i miksujemy całość jeszcze 5 minut.
Tortownicę do pieczenia wykładamy papierem.
Przekładamy masę z białek do tortownicy.
Pieczemy ją w nagrzanym piekarniku w temperaturze 120°C przez ok. 1.5 godziny.
Upieczoną bezę pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Dopiero zimną wyjmujemy z tortownicy. Można ją przygotować dzień wcześniej.
Do wysokiego naczynia przelewamy śmietanę kremówkę, ubijamy robotem na najwyższych obrotach na sztywno. Taką śmietaną smarujemy upieczoną wcześniej bezę.
Na wierzchu układamy umyte i osuszone na ręczniku papierowym maliny.
Torcik jest gotowy :)
SMACZNEGO
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz