Co będzie potrzebne:
Na ciasto naleśnikowe:
- jaja- 1 sztuka
- mąka - 1 szklanka
- mleko - 1/2 szklanki
- przegotowana woda - 1/2 szklanki
- sól - szczypta
- cukier - 1/2 łyżeczki
- olej - 1 łyżka do smażenia
Na farsz:
- twaróg - 200 g
- żółtka jaj - 3 sztuki
- cukier wanilinowy - 1 opakowanie - 16 g
Wszystkie składniki potrzebne na ciasto naleśnikowe: jajo, mąka, mleko, woda, sól, cukier wrzucamy do miski i miksujemy robotem do uzyskania gładkiego ciasta. Powinno być dość rzadkie. Smażymy cieniutkie naleśniki.
Twaróg przekładamy do miski, rozdrabniamy widelcem. Dodajemy żółtka 3 jaj i cukier wanilinowy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Na ostudzone naleśniki kładziemy przygotowany farsz. Zwijamy w rulon, tak przygotowany naleśnik przekrawamy na pół.
Naleśniki smakują na ciepło, jak i na drugi dzień na zimno. Ja podaję je zawsze do zupy ogórkowej. Robiła tak moja mama i ja też przeniosłam to do mojej kuchni. Kwaśna zupa ogórkowa i słodki smak serowych naleśników to mój "smak dzieciństwa"
SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Dzięki za przepis, wyszło bardzo smacznie. Co prawda do farszu dodałem tylko 1 żółtko, ale dało radę!
OdpowiedzUsuńCała moja rodzina lubi naleśniki z serem, zawsze je robię do zupy ogórkowej, polecam.
Usuń