Ciasto
- mąka - 0,5 kg
- drożdże - 10 dkg
- szczypta soli
- szczypta cukru
- woda - szklanka
- olej - 1 łyżka
- kminek ziarnisty - garść
- gruboziarnista sól - garść
Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże, sól, cukier, wszystko razem mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy olej i 400 g mąki. Ugniatamy rękoma lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego.
Gotowe ciasto nie powinno lepić się do rąk, w razie czego dodajemy więcej mąki lub wody. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dosypujemy garść kminku, a do drugiej garść soli gruboziarnistej. Jeszcze raz rozrabiamy ciasto ale już tylko ręcznie. Z ciasta formujemy w dłoniach patyczki, cienkie i długie, troszkę je skręcamy.
Tak przygotowane paluchy układamy na wcześniej przygotowanej blaszce.
Pieczemy w temperaturze 200 C aż do zarumienienia się paluchów około 10 - 15 minut.
Upieczone paluchy studzimy i przekładamy do kubków.
SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz