Co będzie potrzebne:
- polędwiczki wieprzowe - 700 g
- cebula - 1 sztuka
- pieczarki - 300 gram
- przyprawy: sól, pieprz czarny
- mąka - 3 łyżki
- olej do smażenia
Cebulę obieramy z łupinek, kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, przekładamy cebulę, solimy i podsmażamy na złoty kolor.
Pieczarki płuczemy w zimnej wodzie, kroimy na cienkie plasterki, obsmażamy na patelni na złoty kolor.
Polędwiczki wieprzowe myjemy w zimnej wodzie. Kroimy w plastry grubości około 1 centymetra. Rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Solimy i posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Tak przygotowane kotlety obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Do kotletów i tłuszczu ze smażenia dodajemy wcześniej przygotowaną cebulę i pieczarki. Całość podlewamy odrobiną wody i dusimy 15 minut. Gotowe kotlety z sosem doskonale pasują do kaszy i kiszonego ogórka. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz