sobota, 19 listopada 2016

Żurek z białą kiełbasą i puree ziemniaczanym

Co będzie potrzebne:


- ziemniaki - 6 dużych
- marchew - 3 sztuki
- pietruszka - 2 sztuki
- seler - 1/2  małego
- cebula - 4 sztuki (2 do zupy, 2 do ziemniaków)
- biała kiełbasa surowa - 4 sztuki 

- mięso na wywar, u mnie kawałek łopatki
- czosnek - 5-6 ząbków
- masło - 2 łyżki
- sól, pieprz kolorowy ziarnisty,
- liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
- ojej
- żurek - zakwas w butelce - 300 ml


Włoszczyznę myjemy i obieramy. Marchew, seler i pietruszkę wkładamy do dużego garnka. 



Dodajemy surową białą kiełbasę i mięso.
Całość przyprawiamy liściem laurowym, pieprzem, solą i zielem angielskim. 

Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i przypalamy na patelni. Dodajemy do gotujących się warzyw i mięsa.

 
Wszystko gotujemy. 
Po godzinie wyjmujemy wszystko z garnka, zostawiamy czysty wywar.



Do wywaru dodajemy żurek, oczywiście mieszamy wcześniej w kubku z odrobiną wywaru, a potem całość do garnka.
Czosnek obieramy.



Drobno siekamy czosnek, posypujemy go solą i obficie majerankiem, razem siekamy i dodajemy do zupy. Wszystko jeszcze gotujemy 15 minut.


Ugotowaną marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy.


Ugotowaną białą kiełbasą i kawałek mięsa również kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy.


W oddzielnym garnku gotujemy ziemniaki.
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i smażymy na maśle na złoty kolor. 


Przestudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy do nich usmażoną cebulę, wszystko razem mieszamy.


Do głębokiego talerza nakładamy solidną łyżkę puree ziemniaczanego z cebulką i zalewamy gorącym żurkiem. 


Pycha :)
SMACZNEGO
Stopień trudności: łatwe


Śledzie pod pierzynką - warstwowa sałatka

Co będzie potrzebne:


- śledzie matiasy - 5 płatów

- cebula biała - 2 sztuki
- buraki gotowane - 4 sztuki
- ziemniaki gotowane - 4 sztuki
- marchew gotowana - 4 sztuki - jajka - 5 sztuk - majonez - 4 duże łyżki

Śledzie kroimy w kostkę, układamy w wysokim naczyniu jako pierwsza warstwa.
 

Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, kładziemy na śledzie jako druga warstwa. Warstwę tą smarujemy jedna łyżką majonezu.


Ugotowane buraki tarkujemy na grubych oczkach, układamy na cebuli - trzecia warstwa. Smarujemy majonezem.



Ugotowane ziemniaki również tarkujemy, układamy na buraczkach jako czwarta warstwa, smarujemy 1 łyżką majonezu. 


Gotowaną marchew tarkujemy, stanowi ona piątą warstwę. Marchewkę smarujemy majonezem.


Jajka gotujemy na twardo. Zimne tarkujemy na grubych oczkach i kładziemy na wierzchu sałatki - ostatnia warstwa.


Sałatka bardzo ładnie wygląda w wysokim przezroczystym naczyniu :) 
Również bardzo dobrze smakuje, jest syta, smak śledzia nie jest intensywny i zjedzą ją również ci, którzy na co dzień śledzika nie zjedzą :)
SMACZNEGO


Galaretka inna niż wszystkie - pastelowa


Pewnie już wiecie, że bardzo lubię desery z galaretek :)

A widząc w sklepi jakąś galaretkową nowość nie mogę się oprzeć i zawsze kupuję a później testuję co to takiego. Podobnie było i teraz.


Co będzie potrzebne:

- galaretka różowa pastelowa  - lychee coctail - 1 opakowanie

- galaretka niebieska pastelowa  - bleu ocean - 1 opakowanie
- galaretka biała pastelowa  - pinacolada - 1 opakowanie
 



Galaretki rozpuszczamy w 300ml gorącej wody. Oczywiście każdą oddzielnie. Mieszamy i zostawiamy do stężenia.


Zimne galaretki kroimy w kostkę.

Do pucharków wkładamy galaretki warstwami: czerwoną, białą, niebieską.

 
Galaretki oczywiście można połączyć z bitą śmietaną albo owocami, ale ja chciałam przetestować ich smak, a on jak się okazało jest intensywny. Mojej rodzince bardzo przypadła pastelowa galaretka do gustu. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe




Zielone curry z kurczakiem


Co będzie potrzebne:


- mięso z udka z kurczaka - 5oo g
- papryka zielona - 1 mała sztuka

- cukinia - 1/2 sztuki
- por (zielona część) - 1/2 sztuki
- cebula - 2 sztuki
- czosnek - 3 ząbki
- mleko kokosowe - 1 puszka
- pasta GREEN CURRY PASTE-  zielona pasta curry - 1 duża łyżka (dostępna w sklepach z  kuchnią świata)

 


 Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, przesmażamy na oliwie.



Na tej samej patelni podsmażamy drobno posiekany czosnek.
A następnie zieloną paprykę pokrojoną w kosteczkę.

 
Cukinię myjemy, przekrawamy na pół i kroimy w plasterki. Przesmażamy na patelni.


Pora również kroimy (ja pokroiłam w słupki) i przesmażamy na patelni. Wszystkie składniki przekładamy do garnka.



Mięso z udek z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę.



Mięso wrzucamy na patelnię i smażymy.

Do mięsa dodajemy jedną łyżkę zielonej pasty curry, mieszamy wszystko i jeszcze trochę przesmażamy.




Do podsmażonego mięsa dodajemy całą puszkę mleczka kokosowego.



Zawartość patelni przekładamy do garnka do warzyw. Całość dusimy około 15 minut.



Gotowe zielone curry podajemy z ryżem. Bardzo szybkie danie, gotowe w 30 minut.
SMACZNEGO
Stopień trudności:  łatwe