niedziela, 24 kwietnia 2016

Kruche ciasteczka z posypkami

Co będzie potrzebne: 

- masło - 1  kostka
- mąka - 3 szklanki
- cukier puder - 3 łyżki
- jajka  - 5 sztuk
- proszek do pieczenia - 2  łyżeczki
- cukier wanilinowy - 1 opakowanie
- posypki - różne rodzaje



Dodatkowo:
- papier do pieczenia

Twarde masło kroimy w kostkę, zagniatamy z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i wanilinowym i 5 żółtkami z jaj. Jak ciasto będzie za sypkie, można dodać łyżkę gęstej śmietany.


Wyrobione ciasto wkładamy do torebki foliowej i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Ciasto możemy przygotować sobie kilka dni wcześniej.
Z cista formujemy w dłoni małe kuleczki, każdą z nich rozgniatamy tworząc płaskie ciasteczka, tu nie chodzi o równe kształty, raczej o smak i zabawę.
Na ciasteczkach wysypujemy posypki, koraliki co mamy w domu pod ręką. Troszkę wciskamy, żeby nie odpadły przy pieczeniu. Ciasteczka przekładamy na blaszkę, na papier do pieczenia.
 
Do nagrzanego piekarnika do 220C wkładamy nasze cuda i pieczemy około 15 minut. 
SMACZNEGO.







Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym

Co będzie potrzebne:

Do farszu:

- jajka - 6 sztuk
- koperek - 1 pęczek
- majonez - 3 łyżki

Do mięsa:
- mięso mielone - 1 kg
- jajko - 2 sztuki
- bułka czerstwa - 1 sztuka

- przyprawy: sól, pieprz czarny mielony

Dodatkowo:
- bułka tarta do posypania
- masło 
- folia spożywcza

Jajka gotujemy na twardo.


Kroimy w kosteczkę.


Do jajek  dodajemy posiekany drobno koperek i majonez, mieszamy. Farsz do rolady gotowy.

Mięso mielone przygotowujemy jak do kotletów. Mięso, jajko, namoczona bułka, przyprawy, wszystko razem mieszamy, wyrabiamy na gładką masę.
Masę przekładamy na folię spożywczą. Formujemy prostokąt.


Na  masę przekładamy farsz.


Roladę zwijamy dłuższym bokiem i  przekładamy do foremki.


Roladę posypujemy bułka tartą i kładziemy na niej wiórki z masła (ładnie nam się zrumieni).


Pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.



Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do ostygnięcia. Możemy ją jeść na ciepło i na zimno, dobrze się kroi. Ładnie się prezentuje na Wielkanocnym stole. Polecam.
SMACZNEGO.


Zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego

Co będzie potrzebne:

- ziemniaki - 7 średnich
- mięso mielone - 0,5 kg
- cebula - 1 duża 

- jajko - 1 sztuka
- ser żółty - 10 dkg
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, przyprawa do ziemniaków,
majeranek, majonez
  



Ziemniaki obieramy z łupinek, myjemy, kroimy w cienkie plasterki.



Mięso mielone przygotowujemy podobnie jak do kotletów, dodajemy do niego jajko, sól, pieprz, majeranek, przyprawę do mięsa mielonego. 



Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy jedną dużą łyżkę majonezu.


No dno naczynia żaroodpornego przekładamy wcześniej przygotowane i przyprawione mięso mielone (pierwsza warstwa).



Na mięso posypujemy drobno pokrojoną cebulkę.


Całość posypujemy majerankiem.

 
Na cebulce układamy plasterki ziemniaków - dwie, trzy warstwy.


Posypujemy delikatnie przyprawą do ziemniaków.

  Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 C na 45 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia posypujemy zapiekankę startym żółtym serem. 

 
Zapiekanka najlepiej smakuje na drugi dzień, ładnie się kroi. U mnie nie rzadko kiedy zostaje coś na drugi dzień :)


SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe





Mizeria - ogórek zielony ze śmietaną i koperkiem


Co będzie potrzebne:

- ogórek zielony długi - 2 sztuki
- koperek - 1 pęczek
- śmietana 18% gęsta - 200 ml

- sól, cukier, czarny pieprz

Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki.


Wkładamy do miski.
 

Koperek myjemy, drobno siekamy, dodajemy do ogórków.


Całość solimy, cukrzymy i przyprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem, wszystko do smaku, jak kto lubi. Na koniec dodajemy śmietanę. Mieszamy i gotowe. Mizeria jest idealna jako dodatek do obiadu np: młodych ziemniaczków i jajka sadzonego. Pycha :)
SMACZNEGO.
 

Sałatka warstwowa z szynką, kukurydzą, jajkiem i selerem naciowym


Co będzie potrzebne:

- seler naciowy, konserwowy - 1 słoik
- szynka konserwowa - 30 dkg
- kukurydza - 1 puszka
- por - zielona część - 1 sztuka 

- jajka - 5 sztuk
- ananas z puszki - 4 plastry
- majonez - 6 dużych łyżek


Sałatka ładnie prezentuje się w wysokim szklanym naczyniu.


Seler naciowy wyjmujemy ze słoika na durszlak, pozostawiamy do odcieknięcia. 




Na dno naczynia kładziemy seler, można go drobniej pokroić.


Warstwę selera smarujemy dwoma łyżkami majonezu.



Szynkę konserwową kroimy w mała kostkę 0,5 na 0,5 cm. 


Pokrojoną szynkę kładziemy jako drugą warstwę sałatki.


Na szynkę kładziemy odsączoną z zalewy kukurydzę i smarujemy ją dwoma łyżkami majonezu.



Na kukurydzę idzie drobno posiekana zielona część pora.


Na pora kładziemy pokrojone z kostkę ugotowane na twardo jaja.



Jajka smarujemy pozostałym majonezem.


Pokrojonego ananasa kładziemy na pozostałe składniki sałatki jako ostatnią warstwę.



Całość wkładamy do lodówki. Sałatka najlepiej smakuje po kilku godzinach. Jest fajnie chrupiąca, bardzo smaczna. SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe


Sałatka warstwowa z kapustą, fasolą, kukurydzą i serem

Co będzie potrzebne: 
 
- kapusta pekińska - 1 sztuka
- ser żółty twardy - 30 dkg
- kukurydza - 1 puszka
- czerwona fasola - 1 puszka
- majonez - 6 dużych łyżek


Sałatka jest bardzo prosta i robi się ją bardzo szybko. Ładnie prezentuje się w wysokim szklanym naczyniu.
Kukurydzę i fasolkę wyjmujemy z puszki na durszlak, pozostawiamy do odcieknięcia. 


Na dno naczynia wysypujemy  kukurydzę.



Na kukurydzę idzie czerwona fasola.


Fasolę smarujemy trzema łyżkami majonezu.


 Ser żółty kroimy w mała kostkę 0,5 na 0,5 cm. 


 Na fasolkę czerwoną kładziemy pokrojony żółty ser.


Ser również smarujemy trzema łyżkami majonezu.

 
Kapustę pekińską obieramy z pierwszych liści, przekrawamy na pół, a potem kroimy w cienkie plasterki. 


Kapustę kładziemy na pozostałe składniki sałatki jako ostatnią warstwę.


 
Sałatka najlepiej smakuje po kilku godzinach. Wykładając sałatkę na talerz składniki mieszają się i fajnie komponują. SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe