niedziela, 28 lutego 2016

Sałatka śledziowa z ziemniakami i fasolą


Co będzie potrzebne:


- ziemniaki - 5 sztuk 

- cebula czerwona - 1 sztuka
- fasola czerwona - 1 puszka
- filety śledziowe z oleju - 6 płatów
- ogórek kiszony - 2 sztuki
- pieprz czarny - szczypta
- majonez - 2 łyżki

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane studzimy i kroimy w dużą kostkę.



Cebulę kroimy w kosteczkę.



Do cebuli dodajemy odsączoną z zalewy fasolę czerwoną.



Następnie, zimne pokrojone ziemniaki.


Śledzie próbujemy, jak są za słone moczymy w wodzie, moje były akurat :)
Kroimy w kostkę, taką większą.



Ogórki kiszone obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę.




Wszystkie składniki delikatnie mieszamy z majonezem, przyprawiamy do smaku pieprzem i odkładamy do lodówki na minimum godzinę. 
Ja uwielbiam śledzie i smakują mi one w każdej postaci. Grażynko dziękuję za przepis, sałatka jest smaczna i godna polecenia.
SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe



niedziela, 21 lutego 2016

Nalewka - Krem jajeczny z korzeniami


Co będzie potrzebne:


- żółtka - 8 sztuk

- cynamon - 2 płaskie łyżeczki
- gałka muszkatołowa mielona - 1 łyżeczka
- cukier - 30 dkg
- śmietanka 18% - 300 ml
- spirytus 96% - 0,25 litra

- woda - 150 ml
- 2 krople esencji migdałowej

Z cukru i wody gotujemy syrop. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Żółtka z syropem i przyprawami ucieramy.


Nie przerywając mieszania dodajemy śmietankę.
 

A następnie  bardzo powoli dodajemy spirytus i esencję migdałową ciągle mieszając do uzyskania konsystencji kremu.


Krem przelewamy do butelki i przechowujemy w lodówce przez dwa tygodnie. Krem wyszedł bardzo dobry, tylko gęsty, trudno było go wylać z tej butelki :)
NA ZDROWIE.


Nalewka - Porterówka


Co będzie potrzebne:


- piwo typu porter - 2 butelki po 0,33 litra

- cukier - 25 dkg 
- cukier wanilinowy - 2 torebki po 30g
- spirytus 96% - 0,25 litra


 Piwo przelewamy do garnka.


Dosypujemy biały cukier i  całość gotujemy. Uwaga bo powstaje bardzo dużo piany.


Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier wanilinowy, mieszamy do rozpuszczenia.
Po lekkim przestudzeniu płynu wlewamy do niego spirytus.
Porterówkę rozlewamy do butelek i odstawiamy na miesiąc aby smaki się połączyły.
 NA ZDROWIE.



Nalewka francuska 44


Co będzie potrzebne:


- pomarańcza - 1 duża

- ziarna świeżo palonej kawy - 44 sztuki
- cukier - 44 łyżeczki
- spirytus 95% - 0,45 litra

- woda - 0,55 litra


Pomarańczę dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. 
Robimy w niej nożem 44 nacięcia, w których umieszczamy ziarna kawy. 
Pomarańczę umieszczamy w słoju, zasypujemy cukrem.


Następnie zalewamy wodą i spirytusem i szczelnie przykrywamy. 


Macerujemy 44 dni od czasu do czasu potrząsając słojem.
Po tym czasie zlewamy nalew.


Pomarańczę wyjmujemy, przecinamy na pół i wyciskamy z niej sok.


Sok mieszamy ze zlanym nalewem. Następnie całość filtrujemy.


Przelewamy do butelek i pyszna nalewka gotowa. Nalewka jest bardzo słodka, pomarańczowa z delikatnie wyczuwalną nutką kawy.  Bon appétit!


Schab nadziewany białą kiełbaską na chlebek

Co będzie potrzebne:


- schab bez kości - 1 kg
- przyprawy: pieprz czarny, sól
- biała kiełbasa - 1 sztuka 

- masło - 1 łyżka

Schab myjemy, odkrawamy tłuszcz, jeżeli jest.



W środku robimy nacięcie ostrym nożem. Wciskamy do otworu jedną surową białą kiełbasę.


Folię aluminiową smarujemy grubo masłem, posypujemy czarnym pieprzem i solą.
 

Na folii  układamy nadziany schab.


Mocno  zwijamy tworząc tak zwany cukierek.


Cukierek obsmażamy na patelni na odrobinie oleju z każdej strony, a następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy 50 minut w temperaturze 220 C.


Upieczone  mięsko pozostawiamy do ostygnięcia, zimne wyjmujemy z folii.


Schab  na chlebek gotowy, jest soczysty, mięciutki, ładnie się kroi. Nie ma jak własnoręcznie przygotowana wędlinka. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe 


Sałatka z wędzonego kurczaka, pora, papryki, ogórka i makaronu

Co będzie potrzebne:


- kurczak wędzony - 2 łódka
- ogórek kiszony - 2 sztuki
- makaron drobny - 200 g (u mnie w kształcie ziarenka ryżu) 

- papryka czerwona - 1 sztuka
- por - biała część - 1 sztuka
- jajka - 3 sztuki
- majonez - 2 łyżki
- pieprz czarny mielony
- sól


W garnku gotujemy wodę. Odrobinę solimy. Na wrzątek wrzucamy makaron, gotujemy 5 minut. 



Ugotowany makaron przelewamy zimną wodą, odcedzamy, zostawiamy do ostudzenia. 


Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski. 





Udka kurczaka obieramy ze skórki i kości, a mięso kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski.




Paprykę myjemy, kroimy w kosteczkę.

 

Por płuczemy w zimnej wodzie, kroimy w paski a następnie w drobną kostkę, dodajemy do pozostałych składników. 



Jajka gotujemy na twardo. Zimne obieramy i kroimy w kostkę.


Makaron przekładamy do miski do wszystkich wcześniej przygotowanych składników.
Całość przyprawiamy czarnym pieprzem, dodajemy dwie łyżki majonezu i delikatnie mieszamy. Gotową sałatkę wkładamy do lodówki, najlepiej smakuje po paru godzinach, można ją przygotować dzień wcześniej. SMACZNEGO. 
Stopień trudności: bardzo łatwe