wtorek, 28 lipca 2015

Galaretka warstwowa z bananami

Co będzie potrzebne: 

- galaretka - 1 cytrynowa
- wrzątek
- banany - 3 sztuki


Banany obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.


Do głębokiego naczynia wsypujemy cytrynową galaretkę, zalewamy 400 ml wrzątku,  rozpuszczamy dokładnie mieszając. Pozostawiamy do ostygnięcia. 
  
Na dnie pucharków układamy po cztery plasterki banana. 
Chłodną galaretkę wylewamy do 1/3 wysokości pucharków, zalewając banana.
 
Jak galaretka zastygnie (najszybciej w lodówce) czynność ta powtarzamy jeszcze dwukrotnie, warstwa bananów - warstwa galaretki.
 

Po zalaniu ostatniej warstwy, galaretki chowamy do lodówki. Po 30 minutach powstaje ładny cytrynowo - bananowy deser. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe
 





 

Lody bananowe z maszynki


Co będzie potrzebne:

- jajka - 2 sztuki
- śmietana 30% - 300 ml
- cukier puder - 1 szklanka
- cukier kryształ - 3 łyżeczki
- banany - 3 sztuki

Żółtka ubijamy robotem  z cukrem kryształem.


 W oddzielnym naczyniu (najlepiej wysokim) ubijamy na sztywno białka.




Do  ubitych białek dodajemy jedna łyżeczkę cukru pudru i mieszamy do połączenia składników.



Śmietanę 30 % ubijamy z pozostałym cukrem pudrem.
Banany obieramy ze skórki i miksujemy.
 
 

 

Do ubitych żółtek dodajemy zmiksowane banany, ubitą śmietanę 30 % i ubite białka.
Wszystko razem mieszamy.

Masę na lody schładzamy  w lodówce 4 godziny. Po tym czasie przekładamy ją do maszynki i mieszamy około 30 minut. Gotowe loby podajemy w wafelkach. Lody są puszyste i miękkie, mocno bananowe. Najważniejsze, że wiemy co jemy :)
Smacznego.
Stopień trudności: łatwe




Wątróbka z malinami

Co będzie potrzebne: 


- wątróbka drobiowa - 40 dkg
- cebula - 1 sztuka
- maliny świeże  - 20 dkg
- olej - 2 duże łyżki
- przyprawy: pieprz czarny, sól, 


Wątróbki drobiowe oczyszczamy z żyłek i błon. Płuczemy w zimnej wodzie. 
Całe wątróbki obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Smażymy wątróbkę na złoty kolor z obu stron. Uwaga, wątróbka dość mocno pryszcze podczas smażenia.


Usmażoną wątróbkę przekładamy do miski, zabieramy się za cebulę. Obieramy ją z łupinek, przekrawamy na pół, a następnie kroimy w drobną kostkę.
 
 
  Cebulę smażymy na złoto na tłuszczu który pozostał ze smażenia wątróbki. 


Do cebuli dodajemy wcześniej usmażona wątróbkę.

Maliny myjemy. 


Dodajemy je do cebulki i watróbki. Całość dusimy 3 minut na małym ogniu delikatnie mieszając. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli. 


To kolejna moja propozycja na podanie wątróbki z owocami, bardzo pyszna, polecam. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe
 


 

poniedziałek, 13 lipca 2015

Gołąbki z liści kalarepy

Co będzie potrzebne: 

- mielone mięso wieprzowe - 200  dkg
- liście kalarepy - (z jednej uzyskałam 5 dużych liści)
- cebula - 1 sztuka
- przyprawy: przyprawa do mięsa mielonego, sól, pieprz, czosnek,
- jajo - jedna sztuka



Cebulę obieramy z łupinek, kroimy w drobną kostkę.


Mielone mięso przekładamy do miski. 
 
 
 Mieszamy dokładnie z posiekaną cebulką, jajkiem i przyprawami.



 Liście kalarepy myjemy.
 
 
 Odcinamy ogonki.


 W pojedyncze liście nakładamy łyżkę farszu mięsnego.




  I zwijamy ładne gołąbki.





Gołąbki są małe, można je spiąć wykałaczką.


Tak przygotowane gołąbki układamy na dnie garnka, podlewamy wodą i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. 

W czasie gotowania powstanie delikatny rosołowy sosik. Ja podałam gołąbki jako samodzielne danie, taka przekąska na jeden kęs. Smakowały fajnie. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe



Lody jagodowe z maszynki


Co będzie potrzebne:



- jajka - 2 sztuki
- śmietana 30% - 300 ml
- cukier puder - 1 szklanka
- cukier kryształ - 3 łyżeczki
- jagody - pół szklanki (u mnie ze słoika własnej roboty)

Żółtka ubijamy robotem  z cukrem kryształem.


 W oddzielnym naczyniu (najlepiej wysokim) ubijamy na sztywno białka.



Do  ubitych białek dodajemy jedna łyżeczkę cukru pudru i mieszamy do połączenia składników.


Śmietanę 30 % ubijamy z pozostałym cukrem pudrem.
Jagody  wyjmujemy ze słoika i trochę je rozdrabniamy.



Do ubitych żółtek dodajemy jagody, ubitą śmietanę 30 % i ubite białka.




Wszystko razem mieszamy.


Masę na lody schładzamy  w lodówce 4 godziny. Po tym czasie przekładamy ją do maszynki i mieszamy około 30 minut. Gotowe loby podajemy w wafelkach albo w pucharkach. Lody są pyszne, puszyste i miękkie. Najważniejsze, że wiemy co jemy :)
Smacznego.
Stopień trudności: łatwe




Rosół z kaczki

Co będzie potrzebne:  (na dużą porcję zupy) 



- marchew - 4 sztuki

- pietruszka - 2 sztuki

- seler - 1/2 lub jeden mały

- cebula - 6 sztuk

- por - jeden mały

- natka pietruszki, liść selera

- części z kaczki (u mnie szyja, kuper, plecy, dwa skrzydła)

- pieprz kolorowy ziarnisty, 

- liść laurowy, ziele angielskie

- warzywko - lub podobna przyprawa



Kupiłam cała kaczkę pekińską.


Ale do rosołu odkroiłam dwa skrzydła, kuper, plecy i szyję. Reszta, czyli udka i pierś trafiła do pieczenia.

Mięso myjemy pod bieżącą zimną wodą.


Wkładamy do dużego garnka do zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia, zbieramy szumowiny.

Wszystkie warzywa myjemy i obieramy,  marchew, seler, por, pietruszkę i 2 cebule wrzucamy do wody w całości. Natkę pietruszki i selera związujemy nitka, potem łatwiej ją usunąć z rosołu.


Do mięsa i warzyw dodajemy przyprawy. 

Pozostałe 4 cebule obieramy z łupinek, kroimy na ćwiartki i przypalamy na suchej patelni (bez tłuszczu). 



Tak przypaloną cebulę dodajemy do wywaru. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na bardzo małym ogniu. Ja potrafię gotować rosół nawet trzy godziny. Ale jak zobaczycie, że mięso i warzywa są już miękkie to rosół też jest już gotowy.






Oddzielnie gotujemy makaron (taki jak lubicie do rosołu). Gotujemy w osolonej wodzie. Gotowy przelewamy wodą i odcedzamy.




Z rosołu wyjmujemy warzywa, marchewkę i pietruszkę można zostawić, ja bardzo lubię gotowane warzywa.



Na talerz wkładamy trochę makaronu i zalewamy go gorącym rosołem. Rosół z kaczki ma bardziej intensywny smak i aromat niż ten gotowany z kury, jest też ciemniejszy. SMACZNEGO.

Stopień trudności: łatwe