czwartek, 23 października 2014

Kurczak pieczony w pomidorowym sosie z mozzarellą

Co będzie potrzebne:

- części  z kurczaka - (u mnie 2 udka, 2 skrzydełka, 2 piersi z kurczaka z kością)
- cebule - 1 duża
- keczup - 3 łyżki
- przecier pomidorowy - 300 g
- ser mozzarella tarkowany - 100 g
- masło - 2 łyżki - do obsmażenia mięsa
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, suszona bazylia



Mięso z kurczaka myjemy w zimnej wodzie. Kurczaka posypujemy z każdej strony solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i bazylią.


Na dużej patelni roztapiamy 2 łyżki prawdziwego masła. Na gorący tłuszcz kładziemy części z kurczaka i obsmażamy na złoty kolor z obu stron.




Usmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.



Cebulę obieramy z łupinek, przekrawamy na pół i kroimy w drobną kosteczkę.
 Podsmażamy na tym samym tłuszczu na którym smażył się kurczak. 



Do garnka wlewamy przecier pomidorowy i 3 łyżki keczupu. Podgrzewamy często mieszając.


Następnie do sosu dodajemy usmażoną wcześniej cebulę.


I  ser.



Całość podgrzewamy do połączenia się składników.
Przygotowany sos wylewamy na mięso.

Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 C i pieczemy godzinę. 



Kurczak smakował wyśmienicie, z wierzchu chrupiący a w środku soczysty. Polecam i życzę smacznego.
Stopień trudności:  łatwe


poniedziałek, 6 października 2014

Ryba - Mintaj na szybki piątkowy obiad

Co będzie potrzebne: 
- Mintaj - kostka - 2 sztuki
- jajko- 1 sztuka
- bułka tarta - 1/2 szklanka
- przyprawy: sól, pieprz,  
- olej do smażenia



Kostek rybnych nie odmrażamy.





Rybę solimy i pieprzymy z obu stron.
Do jednej miseczki rozbijamy całe jajko, roztrzepujemy widelcem, a do drugiej wsypujemy pół szklanki bułki tartej.


Mintaja obtaczamy najpierw w jajku a potem w bułce. 


Wkładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano z obu stron na średnim ogniu.


Rybę podajemy gorącą od razu z patelni, ja przygotowałam do niej tłuczone  ziemniaki.
Cały obiad jest gotowy w 30 minut. SMACZNEGO.
Stopień trudności: łatwe


Galaretka tęczowa na jeden kęs

Co będzie potrzebne: 
- galaretki - 4 kolory - 4 sztuki - u mnie: truskawka, cytryna, agrest, owoce leśne
- wrzątek


Pierwszą galaretkę truskawkową wsypujemy do szklanej miski, zalewamy 400 ml wrzątku, dokładnie mieszając rozpuszczamy ją. 
Po ostudzeniu wlewamy do małych kieliszków (ja znalazłam takie fajne plastykowe).



Kieliszki z czerwoną galaretką wkładamy do lodówki (wystarczy pół godziny). Podobnie postępujemy z pozostałymi galaretkami: żółtą, zieloną i bordową. Rozpuszczamy je, chłodzimy, dolewamy do kieliszków. 




Powstaje ładny kolorowy deser. Ja przygotowałam go na Kinderbal dla mojej córki i nie powiem dzieci były zachwycone. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe





Ogórki curry w słodko - ostrej zalewie (bez skóry)

Co będzie potrzebne:

- ogórki drobne - 3 kilogramy
- cebula duża - 2 sztuki
- gorczyca - 1 torebka - 20 g
- ziele angielskie - 1 torebka - 20 g

Na zalewę:


- ocet 10 % - jedna szklanka
- sól - 1.5 łyżki
- cukier - 2 szklanki
- przyprawa curry - 3 łyżki 
- woda - 1 litr

Ogórki myjemy w zimnej wodzie. Możemy je w niej zostawić nawet na kilka godzin do namoczenia.


Umyte ogórki obieramy ze skóry, przekrawamy na pół, większe na ćwiartki.



Do każdego dużego słoika na dno kładziemy gruby plaster cebuli, kilka ziaren ziela angielskiego i łyżeczkę gorczycy.


Ogórki ciasno układamy w słoikach.


Gotujemy zalewę.
Do dużego garnka wlewamy litr wody, szklankę octu, wsypujemy 2 szklanki cukru, 1.5 łyżki soli i 3 łyżki przyprawy curry. Całość pozostawiamy na ogniu do zagotowania i rozpuszczenia się cukru.



Gotową zalewę wlewamy do słoików z ogórkami tak żeby je przykryć. Słoiki gotujemy w dużym garnku 6 minut od zagotowania się wody.
Po wyjęciu z garnka przekręcamy ogórki do góry dnem i zastawiamy je w takiej pozycji do ostygnięcia.


Po tygodniu ogórki są gotowe do jedzenia.
Ogóreczki smakują fajnie, są lekko słodkie a zarazem ostre, twarde, mięsiste. SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe


Ogórki curry w słodko - ostrej zalewie (ze skórą)

Co będzie potrzebne:

- ogórki drobne - 3 kilogramy
- cebula duża - 2 sztuki
- gorczyca - 1 torebka - 20 g
- ziele angielskie - 1 torebka - 20 g

Na zalewę:


- ocet 10 % - jedna szklanka
- sól - 1.5 łyżki
- cukier - 2 szklanki
- przyprawa curry - 3 łyżki 
- woda - 1 litr

Ogórki myjemy w zimnej wodzie. Możemy je w niej zostawić nawet na kilka godzin do namoczenia.


Umyte ogórki przekrawamy na pół, większe na ćwiartki.


Do każdego dużego słoika na dno kładziemy gruby plaster cebuli, kilka ziaren ziela angielskiego i łyżeczkę gorczycy.


Ogórki ciasno układamy w słoikach.



Gotujemy zalewę.
Do dużego garnka wlewamy litr wody, szklankę octu, wsypujemy 2 szklanki cukru, 1.5 łyżki soli i 3 łyżki przyprawy curry. Całość pozostawiamy na ogniu do zagotowania i rozpuszczenia się cukru.



Gotową zalewę wlewamy do słoików z ogórkami tak żeby je przykryć. Słoiki gotujemy w dużym garnku, 10 minut od zagotowania się wody. Po tygodniu są gotowe do jedzenia.
Ogóreczki smakują fajnie, są lekko słodkie a zarazem ostre, twarde, mięsiste. SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe





Kurczak curry pieczony z aromatycznym ryżem

Co będzie potrzebne:

- kurczak - u mnie 4 udka, 4 piersi z kurczaka z kostką, 4 skrzydełka
- ryż - 3 torebki - 300 g
- sól, pieprz, majeranek, curry
- olej - 1 łyżka
- kostka rosołowa - 1 sztuka


Do wysokiego naczynia żaroodpornego wysypujemy trzy torebki ryżu. Kostkę rosołową rozpuszczamy w pół litra gorącej wody. Rosołek przelewamy do naczynia tak żeby przykrył cały ryż.


Części z kurczaka myjemy w zimnej wodzie. Smarujemy olejem z każdej strony. Przyprawiamy solą, czarnym pieprzem, majerankiem  i obficie curry. 
Na ryżu układamy przyprawione części z kurczaka.


Kurczaka pieczemy w piekarniku około 70 minut w temperaturze 230 C. W połowie czasu mięso przewracamy na drugą stronę. Jeżeli ryż wchłonął cały płyn, możemy dolać pół szklanki wody.


Kurczak jest bardzo smaczny, soczysty, ale ryż jeszcze lepszy, u mnie każdy się o niego bije. Polecam, bardzo szybki sposób na smaczny jednogarnkowy obiad. SMACZNEGO.
Stopień trudności: bardzo łatwe



Sałatka paprykowo - cebulowo - pieczarkowa na ciepło

Co będzie potrzebne: 

- papryka czerwona, żółta, zielona - po 1 sztuce
- cebula - 3 duże sztuki
- pieczarki - 30 dkg
- olej - 1 łyżka
- ryż - jedna torebka - 100 g
- sól i czarny pieprz

Paprykę przekrawamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne, myjemy w zimnej wodzie.


Umyte papryki kroimy w drobną kosteczkę.






Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju, wrzucamy kolorowe papryczki i smażymy aż zmiękną.


Podsmażone przekładamy do miski.
Cebulę obieramy z łupinek, kroimy w kosteczkę i obsmażamy na patelni na złoty kolor.



Cebulę przekładamy do miski z papryką.
Pieczarki myjemy, również kroimy z drobną kostkę i obsmażamy na patelni.



Gotowe dokładamy do miski z papryką i cebulą.
Torebkę ryżu wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 15 minut do miękkości. Ugotowany ryż przekładamy do warzyw. Całość przyprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dokładnie mieszamy. 
Sałatkę przed podaniem przekładamy na patelnię i chwilę przesmażamy, najlepiej smakuje na gorącą z kromką chleba. SMACZNEGO
Stopień trudności: bardzo łatwe