niedziela, 29 czerwca 2014

Szczawiowa z jajkiem i wędzonym boczkiem

Co będzie potrzebne

- marchew - 2 sztuki
- pietruszka - 2 sztuki
- seler - jeden mały
- cebula - 1 sztuka 
- por - jeden mały
- pieprz ziarnisty, 
- liść laurowy, ziele angielskie
- warzywko - lub podobna przyprawa
- ziemniaki - 3 duże sztuki
- boczek wędzony - 30 dkg 
- szczaw - liście świeże - 0,5 kg
- śmietana 30% - 150 ml

 
Wszystkie warzywa myjemy i obieramy,  marchew i pietruszkę kroimy w plasterki, seler, por, cebulę wrzucamy do wody w całości. 
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Dorzucamy do gotujących się warzyw.


Wędzony boczek kroimy w kosteczkę i również dodajemy do garnka.


Szczaw myjemy, odcinamy łodygi, kroimy w drobną kostkę.


Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę.


Garnek z warzywami  i  przyprawami (liściem laurowym, pieprzem, zielem angielskim i warzywkiem) przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu około godziny. Jak wszystkie warzywa będą już miękkie dodajemy do nich pokrojony szczaw i jajka. Całość gotujemy jaszcze 15 minut. Na sam koniec zaprawiamy zupę śmietaną. Podajemy gorącą. SMACZNEGO
Stopień trudności: łatwe






czwartek, 12 czerwca 2014

Delikatna kolorowa pianka z galaretki i skondensowanego mleka

Co będzie potrzebne: 


- galaretki - 3 kolory - 3 sztuki
- mleko skondensowane niesłodzone - 500 g
- wrzątek


Galaretki wsypujemy do szklanej miski, każdą oddzielnie. 


Zalewamy 400 ml wrzątku, dokładnie mieszając rozpuszczamy je. 


Do wysokiego naczynie wlewamy schłodzone skondensowane mleko. Ubijamy na pianę na najwyższych obrotach robota.


Pianę dzielimy na 3 części i dodajemy ją do schodzonych galaretek.


Tak przygotowane delikatne kolorowe piankowe galaretki przekładamy do tortownicy na przemian, 3 łyżki piany różowej, trzy łyżki piany zielonej i trzy łyżki piany żółtej  itd. Deser schładzamy w lodówce, po godzinie jest gotowy. Pianka wyszła bardzo puszysta i delikatna. SMACZNEGO
Stopień trudności:  łatwe




wtorek, 10 czerwca 2014

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Co będzie potrzebne

- marchew - 3 sztuki
- pietruszka - 3 sztuki
- seler - 1/2 lub jeden mały
- cebula - 2 sztuki do zupy i 2 sztuki do smażenia
- por - jeden mały
- natka pietruszki
- mięso z kurczaka - u mnie 2 udka
- pieprz ziarnisty, 
- liść laurowy, ziele angielskie, kminek, majeranek
- warzywko - lub podobna przyprawa
- ziemniaki - 3 duże sztuki
- kiszona kapista - 0,5 kg
- boczek wędzony - 30 dkg 
- olej - 2 łyżki

Mięso myjemy pod bieżącą zimną wodą, wkładamy do dużego garnka do zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia, zbieramy szumowiny.

Wszystkie warzywa myjemy i obieramy,  jedną marchew i jedną pietruszkę tarkujemy na grubych oczkach a pozostałe warzywa: seler, por, pietruszkę, marchew i cebulę wrzucamy do wody w całości. 


Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. 


Wszystkie warzywa gotujemy razem z mięsem. Dodajemy przyprawy. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu około godziny. 


Kiszoną kapustę kroimy drobniej,  jak ktoś nie lubi mocno kwaśnej zupy może kapustę przelać zimną wodą.


Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę.


Smażymy  na rumiano na oleju.


Wędzony boczek kroimy w kosteczkę i również smażymy na rumiano na odrobinie oleju.


Jak wszystkie warzywa już będą miękkie, zestawiamy zupę z ognia. Udka z kurczaka, zieleninę, włoszczyznę, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe wyjmujemy z zupy. Mięso obieramy i dodajemy do zupy, wkładamy na niej całą kiszoną kapustę i podsmażoną cebulkę z boczkiem. Przyprawiamy wszystko kminkiem i gotujemy jeszcze pół godziny aż kapusta zmięknie. Gorącą zupę przelewamy do miseczek i podajemy z kromką chleba. SMACZNEGO
Stopień trudności: łatwe






Piwo - słodka galaretka z pianką

Co będzie potrzebne: 
- galaretka pomarańczowa - 1 sztuka
- wrzątek


Galaretkę pomarańczową wsypujemy do szklanej miski, zalewamy 400 ml wrzątku, dokładnie mieszając rozpuszczamy ją. Po ostudzeniu 3/4 galaretki wlewamy do niskich szklaneczek i wkładamy do lodówki (wystarczy pół godziny). Pozostałą część galaretki miksujemy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania pianki. Gotową wlewamy na zastygniętą galaretkę i wkładamy do lodówki.
Powstaje ładny deser. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe