niedziela, 11 maja 2014

Kruche ciasto z kwaśnymi owocami i budyniową pianką

Co będzie potrzebne: 
- masło - 1  kostka
- mąka - 3 szklanki
- cukier puder - 3 łyżki
- jajka  - 5 sztuk
- proszek do pieczenia - 2  łyżeczki
- drobny cukier - 1 szklanka
- cukier wanilinowy - 1 opakowanie
- budyń waniliowy - 2 opakowania
- olej - 1/2 szklanki
- owoce mrożone - mieszanka kompotowa - 1 paczka - 500 g


Dodatkowo:
- papier do pieczenia

Twarde masło kroimy w kostkę, zagniatamy z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i 5 żółtkami z jaj. Jak ciasto będzie za sypkie, można dodać łyżkę gęstej śmietany. Ciasto dzielimy na dwie części: 60 % i 40 %. Każdą część wkładamy do torebeczki foliowej  i zamrażamy. Ciasto możemy przygotować sobie kilka dni wcześniej.


Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z lodówki wyjmujemy większą część ciasta i ścieramy na tarce na grubych oczkach.  Ciasto lekko przyklepujemy dłonią.




Spód ciasta podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190C przez około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Teraz przygotowujemy budyniowa pianką.
Białka z 5 jaj ubijamy na sztywną pianę. Do gotowej piany bardzo powoli łyżeczka po łyżeczce dodajemy drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypujemy proszek budyniowy, miksujemy. Na koniec dodajemy bardzo cieniutką strużką olej, miksujemy.

Na podpieczony, zimny spód ciasta przekładamy budyniową piankę. 



Na piankę wykładamy zamrożone owoce, w mojej mieszance kompotowej znalazły się: maliny, truskawki, czarna porzeczka, wiśnia.


Na owoce ścieramy mniejszą część zamrożonego wcześniej ciasta. Całość pieczemy w temperaturze 190 C około 35 minut.


Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. SMACZNEGO
Stopień trudności:  łatwe i szybkie ciasto, a przy tym bardzo smaczne.


Pasztet ze śliwką

Co będzie potrzebne: 

Włoszczyzna jak na rosół:
- marchew - 4 sztuki
- pietruszka - 4 sztuki
- seler - jeden mały
- cebula - 3 sztuki

Mięso:
- wątróbka drobiowa - 1 kg
- udka z kurczaka - 1 kg
- skrzydło z indyka - 1 sztuka
- szynka - 1 kg
- łopatka - 1 kg
- boczek - 1 kg

Przyprawy:
- sól - łyżka stołowa
- pieprz ziarnisty - 5 sztuk
- liść laurowy - 5 sztuk
- ziele angielskie - 5 sztuk
- gałka muszkatołowa w proszku - 2 opakowania po 20 gram

- 10 jajek
- ojej do smażenia
- śliwka suszona - 100 g

Pasztet  ze śliwką zrobiłam na bazie pasztetu drobiowo-wieprzowo-warzywnego

Śliwkę suszoną kroimy w paseczki.


Do wyrobionego farszu z mięsa i warzyw dodajemy pokrojoną śliwkę suszoną. Mieszamy.
Foremki smarujemy olejem, przekładamy do nich pasztet.


Pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 C.
Gotowy pasztet podajemy na zimno, jest pyszny. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe tylko czasochłonny.



Pasztet (przepis tradycyjny) robię zawsze na Święta Wielkanocne, w tym roku na stole prezentował się tak:



Drobiowa galaretka na Wielkanocny stół

Co będzie potrzebne: 
- marchewka - 4 sztuki
- udka z kurczaka - 2 sztuki
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielski, liść laurowy
- zielony groszek ekstra-drobny - 1 puszka
- żelatyna spożywcza - 1 opakowanie
- wydmuszki jaj - 10 sztuk

Robimy wydmuszki, wylewamy białko i żółtko, możemy je wykorzystać do ciasta, albo do jajecznicy. Skorupki zalewamy wrzątkiem, jak woda przestygnie wylewamy ją, skorupki osuszamy.



Gotujemy udka  z kurczaka i marchewkę. Doprawiamy wszystko przyprawami. Rosół powstały z gotowania będzie bazą naszej galarety.
Ugotowane mięso wyjmujemy i przekładamy na talerz, pozostawiamy do ostudzenia. Podobnie postępujemy z ugotowaną marchewką.
Zimne mięso obieramy ze skóry, oddzielamy od kości, kroimy w drobną kostkę. 


Marchewki również kroimy w kosteczkę.


Groszek odcedzamy z zalewy.

Galaretki postanowiłam zrobić w wydmuszkach po jajkach, żeby idealnie pasowały na Wielkanocny stół. 

Na dno wydmuszek układamy po kolei : kosteczki marchewki, pokrojonego kurczaka i zielony malutki groszek. Warstwy układamy na przemian tak żeby zapełnić całe wydmuszki.


Litr rosołu powstałego podczas gotowania przelewamy do mniejszego garnka, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego żelatynę spożywczą (ilość zgodnie z rozpiską na opakowaniu). Całość energicznie mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny w wywarze. Gotowy płyn wlewamy delikatnie do wydmuszek po sam czubek.


Gotowe galaretki pozostawiamy do schodzenia, chłodne wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem jajeczka obieramy z łupinek (skorupka schodzi łatwo), jajeczka odwracamy do góry nogami i przekładamy na talerz. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe




poniedziałek, 5 maja 2014

Słodkie jajka z galaretki na Wielkanocny stół

Co będzie potrzebne: 

- wydmuszki z jajek - 10 sztuk
- galaretki - 3 kolory - 3 sztuki
- wrzątek

Jajka myjemy.


Robimy wydmuszki, wylewamy białko i żółtko, możemy je wykorzystać do ciasta, albo do jajecznicy. Skorupki zalewamy wrzątkiem, jak woda przestygnie wylewamy ją, skorupki osuszamy.


Galaretki wsypujemy do szklanej miski, każdą oddzielnie, zalewamy 300 ml wrzątku, dokładnie mieszając rozpuszczamy je. 




Po ostudzeniu galaretki wlewamy delikatnie do wydmuszek. 



Wydmuszki z galaretką wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Na drugi dzień wyjmujemy wydmuszki z lodówki, obieramy z łupinek (jajka obierają się łatwo). Smakowite galaretki gotowe w sam raz na Wielkanocny stół.  SMACZNEGO.
Stopień trudności:  łatwe




Ananasowa pierś z kurczaka

Co będzie potrzebne:

- pierś z  kurczaka - 1 podwójna
- ananas w puszce  - 1 sztuka
- śmietana  18% - 400 ml
- olej do smażenia
- przyprawy: vegeta - 1 łyżka


Piersi myjemy,  kroimy w kostkę i przyprawiamy vegetą.  Odstawiamy do lodówki.


Ananasa wyjmujemy z puszki, odsączamy, kroimy w drobną kostkę, wielkości podobnej do kostki kurczaka.
Na patelni rozgrzewamy olej, pokrojone piersi smażymy dość szybko, cały czas mieszając. Do usmażonego mięsa dodajemy pokrojonego ananasa i cały sok z puszki.


Wszystko mieszamy i podsmażamy razem około 10 minut. Dodajemy całą śmietanę i dusimy 10 minut. 


Pyszny kurczak gotowy. Podałam go z tłuczonymi ziemniakami, smakował fajnie. Polecam dla wielbicieli mięsa na słodko. SMACZNEGO.
Stopień trudności:  bardzo łatwe